Det ligger an til å bli et nytt budsjettmessig tungt år for Alta kommune, advarer rådmann Bjørn-Atle Hansen. I dokumentene tilknyttet en tilleggssak for de forskjellige hovedutvalgene konstaterer Hansen at det går mot et merforbruk på rundt 20 millioner kroner. Det er særlig innen tjenesteområdene oppvekst og kultur, og helse- og sosial man sliter med å holde rammene.

– En del av merforbruket kan relateres til økt ressursbehov hos eksisterende brukere, samt at kommunen har mottatt flere nye ressurskrevende brukere. I tillegg er det behov for å styrke bemanningen til noen ressurskrevende brukere innen habilitering og grunnskole. Disse tiltakene er det ikek beusjettert for i 2016, heter det i fremlegget fra administrasjonen.

For øyeblikket er driftsbudsjettet i balanse, men rådmannen påpeker at kostnader som man vet vil komme vil gjøre at kommunen ligger an til et merforbruk.

– Det må samtidig påpekes at vi er tidlig på året. En prognose etter 1. kvartal vil alltid være forbundet med en viss usikkerhet, skrive rådmannen.

– Regnskapssituasjonen er likevel såpass bekymringsfull at alle bremser må settes på, og pengebruken må tas ned der det er mulig i henhold til forsvarlig drift. Rådmannen foreslår derfor å innføre en del begrensninger i inntak av vikarer, ekstrahjelp, overtid og reisevirksomhet. Det samme gjelder for innkjøp. Utover dette så må kommunallederne se på innsparinger innen sine respektive tjenesteområder, herunder vurdere å holde ledige stillinger vakante ut året, skriver rådmannen.

  • Sakene behandles i de aktuelle hovedutvalgene mandag og tirsdag denne uka. 11. mai venter formannskapsbehandling før kommunestyret får siste ord i saken 24. mai.