I en pressemelding skriver Finnmarkseiendommen (Fefo) at de gjør endringer i måten organet skal behandle søknader om nye snøscooterløyper. Mens slike løypesøknader tidligere var innom Fefo som grunneier før de gikk videre til Fylkesmannen som siste instans, er dette nå endret. Nå er det Fefo som grunneier som sier ja eller nei til kommunenes ønsker – enten det er å etablere nye traseer eller justere på eksisterende traseer.

Positivt

Spør du Fefo-direktør Jan Olli, så svarer han at dette positivt, ikke minst for kommunene:

– Kommuene bruker store administrative og økonomiske ressurser i prosessen. Tidligere praksis skapte mye usikkerhet for kommunene, sier han ifølge pressemeldingen.

For mens Fefo kunne være positive, var det en stor risiko for at Fylkesmannen ville si nei etter en lang og dyr prosess. Det skapte ifølge Fefo en uforutsigbar situasjon for kommunene, der de kunne risikere å bruke store summer på saksforberedelser og annet uten å få gehør for sine ønsker.

– Regelendringen fra 2015 slår fast at kommunestyrene nå kan fastsette nye skutertraseer, men at det må skje etter grundige utredninger og etter grunneiers samtykke. FeFo forvalter 95 prosent av grunnen i Finnmark, og er fylkets største grunneier, heter det i pressemeldingen.

Får svar tidligere

– Det er mer ryddig at FeFo kommer med grunneiers samtykke eller -avslag så tidlig som praktisk mulig. Det vil gi større forutsigbarhet for kommunene, sier direktør Olli.

Fefo gjør obs på at de, i de tilfeller der det er nødvendig, vil påklage kommunestyrevedtakene. Forskriften åpner nemlig for dette.

– FeFo vil påse at hensynene FeFo er satt til å ivareta, blir fulgt opp. I samtykket vil det bli stilt vilkår om trasevalg, medvirkning fra berørte interesser og bruksregler for løypene, sier styreleder Marit Kirsten Anti Gaup ifølge pressemeldingen.