Lørdag morgen klokka 08.00 la hotellansatte organisert i Fellesforbundet ned arbeidet ved både Thon og Scandic i Alta. Årsaken er at hotellstreiken ble trappet opp med virkning fra dette klokkeslettet.

Blant de som lørdag formiddag var på plass for å ha streikevakt utenfor Thon i Alta sentrum lørdag formiddag er tillitsvalgt ved Thon hotel Vica, Felix Andersen.

Han forteller at folk jevnt over er positive til de streikende:

– Etter hva media har skrevet, så virket det ikke som at folk skulle ha særlig med sympati for kravene våre. Men de vi snakker med er veldig positive. De støtter oss, ikke minst når de får vite mer om hvorfor vi streiker. Folk viser forståelse for situasjonen.

Tror streiken blir langvarig

Ifølge Andersen er det krav om både økt lønn og rett til lokale forhandlinger som har vært for vanskelig for motparten, NHO, å svelge.

– De som jobber i hotell- og restaurantnæringen henger langt etter andre grupper, og vi ønsker å få opp både minstesatsene så vel som snittlønna. Det ligger også inne et krav om lokale forhandlinger, slik at vi lokalt kan sette oss ned med våre egne sjefer og forhandle på både lønn og annet. En slik lokal forhandlingsrett er det mange som ikke har i dag, sier Andersen.

– Hva tenker du personlig om streiken?

– Jeg tror vi vil få gjennomslag for noe, men punktet om generell lokal forhandlingsrett tviler jeg på. Det tror jeg personlig kan bli vanskelig å få motparten med på. Men når det er sagt er kampviljen stor, og streiken kan bli langvarig. Vi i Fellesforbundet er klare på hva vi krever, og mener vi har god grunn til å kreve dette, sier han.