– Dette er godt nytt, sier arbeidsministeren. Men de regionale forskjellene er svært store.

Det var også mange som startet i arbeidsmarkedstiltak denne måneden, ifølge Navssesongjusterte tall.

– Ledigheten faller nå for andre måned på rad, men det er for tidlig å si om dette skyldes en bedring på arbeidsmarkedet. Utviklingen med store regionale forskjeller i ledigheten fortsetter, slik vi har sett gjennom det siste året, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Glad arbeidsminister

– Det er godt nytt, må jeg si. Det viser at den økonomiske politikken til regjeringen demper ledighetsutviklingen, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til NTB.

– Samtidig er det en alvorlig situasjon. Det er store forskjeller mellom regionene, og næringene knyttet til olje og gass sliter. Det er særlig menn som rammes, fortsetter hun.

Statsråden viser til at det allerede fra mandag gjøres endringer slik at det blir enklere å ta utdanning ved siden av å motta dagpenger.

– Vi er innstilt på at ledigheten skal øke eller være høy i 2016, og da er det jo veldig hyggelig å se at det flater ut to måneder på rad, sier Anniken Hauglie.

Økning det siste året

I april ble 85.500 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 5.800 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent i april i fjor.

Aust-Agder, Sogn og Fjordane og Østfold har hatt størst nedgang i ledigheten fra mars til april i år, justert for normale sesongvariasjoner. Vestfold og Rogaland er de eneste fylkene med oppgang.

Den største prosentvise nedgangen i ledigheten finner vi i undervisningsyrker, jordbruk, skogbruk og fiske, samt butikk- og salgsarbeid. Akademiske yrker og ingeniør- og IKT-fag er yrkesgruppene som hadde en ledighetsoppgang i april.

Rogaland rammet

På ett år har ledigheten blant personer med bakgrunn fra ingeniør- og IKT økt med 44 prosent. At oljenæringen blir hardt rammet, vises også i fylkestallene – Rogaland ligger soleklart på topp med en ledighet på 4,6 prosent, en økning fra 3,1 prosent for ett år siden.

Ledighetsutviklingen er bedre enn hva Norges Bank ventet seg og overskygger tegnene på nullvekst, ifølge Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce. (©NTB)