Fredag formiddag var det høytidelig åpning av den nye kontrollstasjonen.

– Det nye bygget er funksjonelt, og bilene kan tas inn i hallen for en bremsesjekk eller andre ting, slår fagkoordinator for utekontrollen i Finnmark, Sten Kristian Berg, fast.

Godkjenning av kjøretøy

Mellom 6 og 10 personer kommer til å ha jobben sin her. I tillegg vil teknisk kontrollpersonell fra Finnmark bruke kontrollstasjonen til utekontroll av lette kjøretøy, og tilsynsseksjonen vil gjennomføre stikkprøver og etterprøving av gjennomførte periodiske kontroller («EU-kontrollen»).

– Det er altså hit du må dra for å få utført godkjenningskontroller ved kjøp av ikke-typegodkjente kjøretøy, som for eksempel bobiler, veteranbiler, vogntog og andre kjøretøy, sier Berg.

Perfekt plassering

Den nye kontrollstasjon ligger helt inntil nye E6 og har svært gode atkomstforhold fra veien. Dette er hovedferdselsåren for godstransport til og fra Vest-Finnmark og eksisterende veikryss er dimensjonert for å kunne håndtere tyngre kjøretøy.

– Vi har fått satt opp elektroniske skilt hvor vi kan opplyse hvem som skal inn til kontroll, enten det er tunge kjøretøy eller andre trafikanter, forteller Berg.

– Det betyr at vi kan styre dette skiltet innefra og trenger ikke å bruke ressurser på å ha folk ute på veien, forklarer Berg.

Statens vegvesen mener etableringen av en ny kontrollstasjon for kjøretøy ved den nye E6 inn til Alta vil være et viktig bidrag i trafikksikkerhetsarbeidet.

– Med etableringen av kontrollstasjonen har vi styrket vår posisjon i Alta, fastslår Berg.

Traileroppstillingsplass

Dette området var tidligere traileroppstillingsplass. Nå må de veifarende bruke en midlertidig oppstillingsplass ved Alta Golfklubb.

Det er planer om en helt ny traileroppstillingsplass i Alta, men akkurat hvor er ikke sikkert ennå.

– Sjåførene må ha tilgang til fasiliteter som toalett og dusj. I tillegg må det være mulig å få seg en matbit, får Altaposten opplyst av Jørn Simonsen, som har ansvaret for alle tungbilkontrollørene i Nord-Norge.

FORNØYDE NABOER: Leder i Kvenvik grendelag, Kjell Isaksen, og nestleder Britt Nyvoll er veldig fornøyde med det nye bygget, samt at det ikke blir parkering for vogntog og bobiler rundt den nye hallen. Foto: Lil Vivian Hansen

Også naboene til det nye anlegget er fornøyd. De har vært i dialog med utbyggerne igjennom hele prosessen og er i dag glade for at området ikke blir brukt til traileroppstilling.

– Det var ingen fasiliteter her for sjåførene og skogen ble ofte brukt som toalett, sier Kjell Isaksen til TV Nord.

Isaksen er leder i Kvenvik grendelag og var sammen med nestleder Britt Nyvoll invitert til åpningen av det nye bygget.

Under budsjett

Totalkostnaden på bygget kom på 24 millioner kroner, som er noe under det som på forhånd var budsjettert med for prosjektet, noe oppdragsgiveren selvfølgelig er veldig fornøyd med. Det er Geir Svendsen AS som har hatt totalentreprisen for bygget, og firmaet fikk i dag skryt for sin utførelse av jobben.

Regionveisjef Torbjørn Naimak foretok åpningen sammen med Bodil Rønning Dreyer fra trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet og Knut Arne Fredriksen fra Statens vegvesen.