Kautokeinos lensmann, Klemet Klemetsen, har i et brev til Samisk høgskole foreslått samlingsbasert desentralisert politiutdanning i Kautokeino. Dekan Mai Britt Utsi synes dette er en god ide.

Kulturbetinget

– Begrunnelsen fra min side er at politihøgskolen ikke har lykkes med å rekruttere nødvendig antall samisktalende ungdommer til å ta politihøgskoleutdanning, derfor foreslår jeg en annen løsning som jeg tror vil kunne øke interessen hos samisktalende ungdom til politifaget, slik formålet er med desentralisert utdanningstilbud. Politiet har dessverre ikke klart å rekruttere nødvendig antall samisktalende ungdom til politiutdanningen. Interessen for politifaget er ikke veldig stor blant samisk ungdom, uvisst av hvilken grunn, men jeg tror det kan være kulturbetinget, sier Klemetsen til Altaposten.

Slektskapsproblemer

I brevet til samisk høgskole skriver Klemetsen etter møte med Mai Britt Utsi at:

«I samisk kultur er slektsforhold veldig viktige ogsentrale, noe som lett kan settes på prøve i rollen som politi. Det er vanskeligere å få samisktalende gutter til ta høyere utdanning enn samisktalende jenter. I tillegg er gutter veldig stedbundet og vegrer seg derfor å reise bort fra hjemmet for å ta utdanning.», skriver Klemetsen. Og han slår fast at det er et stort behov for samisktalende politifolk, særlig i de samiske kjerneområdene.

– For å bedre tilgangen på samisktalende politifolk, må det snarlig tas grep som bedrer rekrutteringen. I dag er den samiske befolkningen dessverre henvist til å gjøre "politiærende" ved bruk av norsk-samisk tolk, noe som langt fra er en god løsning. Det er derfor ønskelig at Samisk høgskole undersøker muligheten for et samarbeid med Politihøgskolen om å tilby desentralisert politiutdanning i Kautokeino, sier Klemetsen.

Må planlegges

–  Har du noen svar fra høgskolen om dette er mulig?

– Det må selvfølgelig de ulike høgskolestyrene ta stilling til, det må i tilfelle rekrutteres forelesere som kan gi den undervisningen som skal til og det må lages et desentralt studium som kan tilpasses samisktalende som vil delta i et slikt utdanningsløp. Jeg tror det vil gå an å få til et samlingsbasert studium og at dette vil kunne bidra sterkt til rekrutteringen av nye samisktalende politibetjenter med høgskoleutdanning, sier lensmannen i Kautokeino.

Dekan for samfunnsfag ved Samisk høgskole, Mai Britt Utsi er positiv til ideen.

– Innspillet fra Klemetsen er kommet helt nylig etter et møte vi hadde og vi har ikke ennå diskutert dette i ledelsen, men som dekan for samfunnsfagsavdelinga ved samisk høgskole så ser jeg at dette hadde vært naturlig. På lik linje med at vi skal samarbeide med universitetet i Tromsø om en samisk sykepleierutdanning som vi har søkt penger om å få starte opp, men som sagt med alle forbehold om at vi ennå ikke har besvart henvendelsen fra lensmannen, så ser jeg det som en naturlig sak å samarbeide med dem som har en slik profesjonsutdanning. Jeg synes dette er en fin tanke hvis dette kan bidra til å løfte kompetansen på dette området, sier dekanen.