Mandag benket Alta, Kvænangen og Loppa seg sammen med sine toppfolk på administrasjon og politikk på et møte i Alta. Etter flere timers langt møte kunne de tre kommunene samle seg om en intensjonsavtale som kan gi en ny storkommune i Vest-Finnmark. En endelig avtale vil ikke være klar før etter et siste forhandlingsmøte 3. mai. Dette møtet vil bli avholdt i Burfjord.

Altaposten har imidlertid fra flere hold fått bekreftet at kommunene har klart finne fram til en avtale på alle hovedpunkter, men at det kun er detaljer som må på plass innen siste møte i Burford 3. mai.

I en felles pressemelding fra møtet mandag heter det at mange tema ble drøftet. Det blir også bekreftet enighet om at en ønsker en kommune med vekst og utvikling i hele den nye kommunen. Partene oppsummerer møtet som svært produktivt og løsningsorientert.  Samtalenes utgangspunkt var at tre likeverdige parter skal finne sammen og danne en ny kommune.

VIL SLÅ SEG SAMMEN: «Kvallo» kommune kan bli en realitet, dersom folk sier ja. Foto: nykommune.no

I pressemeldingen opplyses det at en forventet intensjonsavtale om sammenslåing vil etterfølges av at avtalen legges ut til folkeavstemning.

Disse deltok på forhandlingsmøtet i Alta mandag:

Alta, Monica Nielsen Ap , Otto ERIK Aas SV , Claus Jørstad Frp , Bjørn Atle Hansen (adm)

Kvænangen: Eirik Mevik Ap , Ronald Jensen H, Bjørn Ellefsæter (adm)

Loppa: Steinar Halvorsen H , Stein Thomassen Ap , Marion Høgmo (adm).

Slik kommenterer hovedpersonene prosessen:

  • Ordfører i Kvænangen – Eirik Losnegaard Mevik (AP): – Mitt utgangspunkt er at jeg ønsker å løse framtidas utfordringer som en selvstendig kommune, når det er sagt har kommunestyret vedtatt at vi skal fullføre det prosessuelle rundt kommunereform. Vi skal altså lage intensjonsavtale, og i så måte var møtet veldig konstruktivt og løsningsorientert.

  • Ordfører i Loppa – Steinar Halvorsen (H):  – Utgangspunktet er å få på plass en intensjonsavtale som vil være med på å styrke Loppa-samfunnet etter en eventuell sammenslåing. I så måte var det et godt møte der vi har kommet frem til et foreløpig utkast  som er med på å ivareta de interesser som er viktig for oss. Noe gjenstår og vi ser frem til å møtes igjen i neste uke.

  • Ordfører i Alta – Monica Nielsen (Ap):  – Et konstruktivt møte. Kommunestyrene i de tre kommunene har fattet positive vedtak på å fremforhandle en intensjonsavtale. Den er vi i gang med å utforme. For meg er det viktig at avtalen synliggjør punkter som innbyggerne i Kvænangen og Loppa kan si ja eller nei til når de stemmer ved de planlagte folkeavstemningene.