Tyvjegerne som sist uke sto for en masseslakt av «tamme» ryper i Kautokeino, kan når som helst få politiet på døra. Det er så langt ikke foretatt pågripelser eller beslag i saken, men reinpolitisjef Inger Anita Øvregård sier saken etterforskes med bakgrunn i tips, observasjoner og rapportene fra Statens Naturoppsyn.

Har mistanker

– Vi kan ikke trylle, slik media ofte kan synes å tro, men vi arbeider med etterforskningen av denne saken og prøver å sy sammen de opplysningene vi har fått inn. Vi har blitt kontaktet av en del personer som kan ha gitt oss opplysninger av vital betydning for etterforskningen, og nå sammeholder vi de observasjonene som er gjort av SNO sine folk, våre egne patruljer og det vi har fått av tips fra folk som har vært i området knyttet til området hvor tyvjakta har foregått, sier reinpolitisjefen.

– Betyr det at dere har mistanker som går i noen spesiell retning?

– Det jeg kan si er at vi har noen navn på blokka, men vi kan ikke ennå begynne å peke på noen bestemt, det må vi bruke litt mer tid på. Men vi snakket med folk før helga og vi snakker også med folk i dag for å få konkretisert en del opplysninger, sier Øvregård.

PÅ KRYSS OG TVERS: Slik så det ut i området hvor SNO oppdaget den ulovlige jakta sist uke og hvor det på 100 ganger 150 meter ble funnet 47 skuddplasser med blod og fjær. Foto: SNO

Reinpolitisjef Øvregård sier det ikke er for sent å kontakte politiet hvis man har opplysninger som kan bidra til etterforskningen.

– Hvis man synes det er lettere å snakke med lensmannen i Kautokeino eller folk ved lensmannskontoret  i Alta eller med operasjonssentralen, så er alle informert om at vi vil ha flere opplysninger. Det er opp til hver enkelt melder hvem man vil dele sin viten med, sier reinpolitisjefen.

– Vet dere nå hva slags våpen som er brukt?

– Det kan jeg ikke kommentere, ut over at det med sikkerhet ikke er et enhåndsvåpen.

– Jeg håper vi skal lykkes med å ansvarliggjøre noen for dette, som er noe jeg selv ikke vil kalle jakt, men en forbrytelse som folk flest blir forbannet over og synes er utrolig leit for rypas del. Det positive i denne saken er at folk har tatt kontakt med oss, sier hun.

– Hva med omsetning av hundrevis av ryper?

– Helt enkelt; får man tilbud om kjøp av hundrevis av ryper i vinterdrakt, så er det noe som ikke stemmer, for dette er resultat av noe så rått at det ikke kan kalles jakt, sier Øvregård til slutt.

– Ikke kjøp rypene

Helgas desiderte snakkis blant jegere i Alta, er episoden som SNO avdekket sist uke hvor trolig flere hundre ryper er «slaktet» ned i den reneste fuglemassakren i Kautokeino kommune.

En jeger Altaposten har snakket med sier alle som får tilbud om å kjøpe 10 ryper eller flere på denne tida, bør være svært skeptisk.

– En normal vinterjakt i lovlig tidsperiode gir kanskje en fugl, er man riktig heldig får man to eller tre ryper. Så hvis noen får tilbud om å kjøpe ryper som er skutt helt nylig – og som er i ferd med å bli svart på halsen, så er det resultat av tyvjakt, sier jegeren.

Styremedlem Jan Erik Henriksen i Alta jeger- og fiskerforening sier alarmklokkene må ringe hvis man får tilbud om svært mange ryper, men ikke alle hvitryper er tyvjaktet eller snarefanget ulovlig.

– Rypa er underlagt maksimalkvote under jakt og dette er noe alle må forholde seg til som vil ta vare på bestanden, sier Henriksen.