Landbruks- og reindriftsminister Jon Georg Dale vil følge opp løftet om avgiftsfritak på drifsmidler i reindrifta. Så langt har nemlig lite skjedd og statsråden ble utfordret av sametingsråd Silje Muotka i forbindelse med besøket i Alta sist uke.

Ligger i plattformen

– Regjeringsplattformen slo fast at reindrifta og landbruket skal ha samme rett på avgiftsfritak for driftsmidler. Dette vil vi se på i samband med stortingsmeldinga om reindrift som det arbeides med. Meldinga skal danne grunnlaget for en fortsatt bærekraftig reindrift i framtida – og de som ikke har oppfylt forpliktelsene om å redusere flokkene sine, kan vente seg flere reaksjoner, sa landbruksministeren.

Han slo fast at de som har fulgt myndighetenes pålegg har fått gode resultater i form av økt slaktevolum.

Forventninger

– Jeg har hatt forventninger til reintallsreduksjonen, men de som ikke har fulgt opp føringene bør oppleve at situasjonen kan bli tøffere, for i den nye reindriftsmeldinga må vi se på på om det skal settes i verk flere tiltak mot dem som ikke har fulgt påbudet, sa landbruksminister Dale.

Silje Karine Muotka håper Sametinget etter dette møtet får en aktiv dialog med regjeringen og at konsultasjonene gir resultater i form av en felles reindriftspolitikk.

Egen melding

– Vi ønsker med vår egen reindriftsmelding å få fram et godt politisk dokument som skal være retningsgivende for Sametinget. Det blir en stor dag når vi legger den fram i september, sa Muotka. Som mente dialogen med landbruksministeren hadde vært veldig positiv.

Landbruksbruksministeren fikk være med på tradisjonell reinflytting mot kysten under sitt besøk i Alta.

– Det var fantastisk å få være med på, se næringa fra vidda, snakke med utøverne og høre hvilke utfordringer de har. Dette ga meg ny innsikt om næringa og det var ufattelig spennende å få være med, sa Dale til Altaposten.