Loppas befolkning består av 21 nasjonaliteter. Av 951 innbyggere har 83 en annen nasjonalitet enn norsk. Fra hele verden har de kommet til det lille lokalsamfunnet ytterst på kysten av Vest-Finnmark. De utenlandske innflytterne har bakgrunn fra alle deler av Europa, men også fra Australia, Amerika og Østen

- Innvandringen har kommet på grunn av ekteskap, familietilknytning og arbeid, forteller rådmann i Loppa, Marion Høgmo. Hun sier kommunen ellers skulle få betydelige vansker med å drive helse- og omsorgssektoren uten utenlandske arbeidere.

Trives godt

Vi møter en smilende arbeider på Øksfjord helsesenter.

Marija Trenkovska fra Serbia har vært to måneder i kommunen, og har jobb som helsefagarbeider ved helsesenteret. Der er hun langt fra alene om ha utenlandsk bakgrunn.

Anastasia Bondaruk (t.v.) fra Estland har jobbet i flere år ved Øksfjord helsesenter og tok i fjor over jobben som avdelingsleder. Hun har tatt godt imot Marija Trenkovska som nylig er ansatt ved avdelingen Foto: Anne-Mari Aalberg

Fra hjemlandet har Marija høyskoleutdannelse innen sykepleie. Men hennes utdannelse er ikke automatisk godkjent på linje med lignende utdannelse i Norge. Det aksepterer Marija og trives uansett godt i jobben som helsefagarbeider. Likevel er målet med tiden å få autorisasjon som sykepleier.

- Det er varme mennesker her, og jeg har fine kollegaer, sier Marija Trenkovska, allerede med godt forståelig norsk.

- Jeg har ikke sett noen negative sider så langt, smiler helsefagarbeideren. Hun trives godt sammen med sin lille familie i Loppa. Her bor hun med datteren Elena på 15 måneder og mannen Darko Arndjelovic. Han har foreløpig ikke fått arbeidstillatelse.

Marija ønsker å få godkjennelse for arbeide i yrket hun har utdannelse i, og er forberedt på å gjennomføre det som kreves for å oppnå norsk faglig godkjenning. Men først må hun få bestått norskprøve, og det sier hun skal klare når språket er mer innøvet.