– Det er overhodet ikke noe grunnlag for optimisme på villaksens vegne. Skaden er allerede skjedd. To av tre laksebestander er genetisk påvirket av oppdrettslaks, mener leder Leif Wasskog.

Han påpeker at det er rapportert 160.000 rømte oppdrettslaks i 2015.

Frykter mørketall

Han er heller ikke med på at oppdretterne selv tar saken veldig alvorlig.

– Det er nok å vise til at Marine Harvest vedtok en bot på 360.000 kroner etter en lakserømming i Kvænangen i Troms nå nylig. Fiskeridirektoratet kalles hendelsen et grovt brudd på forskriftene. Her kan det ikke redegjøres for antallet laks som er rømt. 10 000 fisk kan det ikke gjøres rede for. I den første meldingen til Fiskeridirektoratet er det oppgitt at åtte laks hadde rømt. Dette er slett ikke unikt, mener Wasskog, selv om han mener at Marine Harvest tross alt er blant de mer profesjonelle.

– De har vært forbilledlig åpne om problemene innenfor næringen, mens andre aktører gjør det de kan for å skjule problemene.

Naturvernforbundet er også redd for underrapportering. Tallene kan ikke tas for god fisk.

– Det er en fortvilende situasjon, særlig når vi i tillegg ser at fiskeriministeren går ut og krever at forskningen skal favorisere oppdrettsnæringen. Fiskeriministeren har definert seg selv som ukritisk positiv i forhold til oppdrettsnæringen. Det er trist å se at statssekretær Berg velger samme taktikk, mener Wasskog.