GLR søkte i vinter Sametinget om prosjektstøtte til tre ulike prosjekter. To radioserier og et seminar til en total kostnad av 636.000 kroner. Da sametingspresident Aili Keskitalo bladde opp 546.000 kroner og selv fortalte nyheten om bevilgningen på direkten i Radio GLR sist fredag, første april, trodde redaktør Nils Martin Kristensen og programleder Isak Nils Nilsen Hætta  begge at dette var en godt planlagt aprilspøk.

Høyst reell bevilgning

Men så feil kan man ta. Sametinget har bevilget en drøy halv million til GLR for at lokalradioen skal utvikle nye plattformer, drive språkrøkt for samisk språk og arrangere seminar.

– Ja, tenk det viste seg at dette var en høyst reell bevilgning og det er vi selvsagt svært glade for, sier en opprømt radioredaktør til Altaposten.

Nils Martin Kristensen forteller at radioseriene skal handle om kulturkvelder, der man samtaler med publikum på et lite sted og hvor man blander tradisjonelle og moderne tema. Der blir samisk språk en felles arena for alle på tvers av generasjoner.

– Vi skal ha eldre mennesker med på disse kulturkveldene, for når det gjelder samisk og eldre mennesker så ha de gjerne et svært rikt språk og det er slik som vi mener skal bli tatt vare på og bidra til å revitalisere språket, sier Kristensen.

Dagliglivets språk

– Den andre radioserien skal handle om samisk terminologi med basis i dagliglivet og den samiske kulturen i Kautokeino. Radio er et effektivt medium for å binde samiskspråklige sammen,  uavhengig av skrive og leseferdigheter. Dette er snakk om bruk av samisk og det er lavterskeltilbud som til og med kan være med på å styrke den daglige samiskbruken i Kautokeino. det er noe som også kommuneledelsen har gått for, nå sist da de besluttet at samisk er viktig ved tilsetting i kommunen, blant annet sier radioredaktøren.

– Men så skal dere også arrangere seminar?

– Det er noe så fint som et mediemangfoldsseminar, som vi har valgt å kalle det for, der vi vil se hvordan man kan utnytte uavhengige mediaressurser og se om vi kan bli flinkere til å samarbeide, utvikle digitale plattformer og få et mer robust samisk medieinnhold. Vi er allerede litt i gang her hos oss i GLR, hvor vi fra for to uker siden sender alle NRK Sápmis sendinger og våre egne sendinger hele tiden på dagtid både på FM-båndet og på nettet og hvor vi også kringkaster NEA-radioen på Røros sine sendinger der de har fokus på en rekke sørsamiske saker, sier den offensive GLR-redaktøren. Svært godt fornøyd med bevilgningen fra Sametinget som gjør denne satsingen mulig.