– En trist beskjed, sier ordfører Johan Vasara.

Han har kjent til planene, men tapte kampen for lokalbanken.

21 filialer blir borte

Kautokeino, Burfjord og Havøysund er blant stedene som mister bankfilial når Sparebank1 Nord-Norge starter sin ryddesjau. 21 filialer legges ned.

I Finnmark er det to steder som rammes, hele 12 i Troms. Beskjeden er videre at banken skal styrke sine finanssentre:

– Vi tror på tilstedeværelse og kortreiste beslutninger. Våre 16 finanssentre tilbyr hele konsernets produktportefølje, og har fått utvidede fullmakter. Samtidig ser vi at det ikke er grunnlag for å opprettholde de aller minste filialene våre, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i SpareBank 1 Nord-Norge. Han forsikrer at ingen medarbeidere mister jobben.

Uforståelig nedleggelse

Ordfører Johan Vasara forteller at de siden desember i fjor har kjent til planene om nedleggelse, og har siden kjempet hardt for opprettholdelse.

– Hovedargumentet vårt er at banken er den eneste som kan tilby kundebehandling på samisk, og at det ellers er snakk om lang reisevei, sier ordføreren.

Vasara forteller at det er en trist beskjed å få, og at han synes det er synd at konsernet ikke har tatt hensyn til, eller har syntes å bry seg, om argumentene for å fortsatt ha et kontor i kommunen.

– Men det er vel som med andre banker at de må effektivisere driften, spare penger og jobbe mot et enda større overskudd, selv om det er et argument jeg ikke forstår veldig lett, legger han til.

Samisk språk

Ordføreren gjør nå sitt for å prøve å holde liv i banklokalene, slik at de som er avhengig av å ha en samisk bank, kan senke skuldrene.

– Vi er jo veldig takknemlige for at vi har hatt en bank som har tatt samisk språk seriøst. Og i det siste har det vært flere eldre på kontoret som er bekymret for fremtiden.

– En ting er internett, men en annen ting er å bli betjent på sitt eget språk, med den trygghetsfølelsen det gir, hevder han.

Det ordføreren nå håper å få på plass, er en rådgivertjeneste for innbyggerne.

– Sånn jeg ser det for meg i alle fall, så skal banken ha faste åpningstider en til to dager i uka, hvis det er det som skal til for å tilfredsstille de økonomiske kravene.

Går ikke dette, står innbyggerne i verste fall uten en bank om kort tid. Vasara har også notert seg at Sparebank1 Nord-Norge nå legger ned de bankene som ellers har lengst reisevei.

– Det hele vitner om at de ikke kjenner så godt til Finnmark som de hevder. Så det er klart jeg er frustrert både som privatperson og på vegne av innbyggerne som ikke har en bank lengre.

– En tung avgjørelse

Konserndirektør Trond Hanssen i Sparebank1 Nord-Norge er ikke enig i ordførerens utspill om at de har glemt hvor stort område det er snakk om.

– Vi både bor og lever her i Finnmark og kjenner godt til de distansene som er her.  Det er også det som er utfordringen, store avstander og relativt langt mellom plasser. Så det har vi heller ikke tatt lett på i denne sammenhengen, sier Hanssen.

Hanssen ønsker samtidig å berolige de som frykter at samisk kommer til å gå tapt når banken legger ned filialen i Kautokeino.

–Vi kommer til å sørge for at vi også har denne kompetansen i fremtiden. Vårt mål er å kunne betjene kundene på samisk. For oss er samisk språk og kultur kjempeviktig, noe vi også viser gjennom å være kanskje de eneste som har logo på to språk.

– Det er ikke akkurat en festdag i banken, vi har mange kunder og ansatte som blir berørt, avslutter Hanssen.