I utredningen om Altas helsetilbud ligger det en krystallklar forutsetning i bunnen for all tenkning: Ambulanseberedskapen i lufta og på bakken må ikke svekkes, under noen omstendigheter.

Det vil i tilfelle være ensbetydende med at de foreslåtte tiltakene i Helse Nords skjøre kompromissløsning mellom Alta og Hammerfest bygges på leirføtter. Det er ille nok at en kommune med 20.000 innbyggere står uten et fullverdig tilbud for akutt syke mennesker, men er man tilbøyelig til å gamble med ambulanseberedskapen, har Finnmarkssykehuset i realiteten opphevet de gode intensjoner i det som ble presentert tidligere i vinter.

Vi har ikke glemt at man for noen år siden gjorde et forsøk på å svekke flyberedskapen i Alta, også da men en slags bagatellisering av at samtidighetskonflikter hører med til sjeldenhetene.  Med krav om full beredskap mener vi naturligvis at man alltid dimensjonerer med worst case, nemlig at det kan oppstå parallelle livstruende situasjoner når som helst. Ingen forsikrer huset med bakgrunn i statistisk sjanse for at en kortslutning skal forårsake brann, men fordi man verken har råd eller intensjoner om å risikere en katastrofe. Når Finnmarkssykehuset i denne sammenheng bruker begrepet «ressursutnyttelse» for så mange mennesker, har de i realiteten senket garden for hvilken beredskap vi skal ha.

Selvfølgelig er det umulig å gardere seg 100 prosent mot enhver risiko, blant annet på grunn av vær og vind i et utsatt fylke, men her er man med åpne øyne villig til å ofre beredskap for den beryktede ressursutnyttelsen i Finnmarks største by. Hvis akutt-bilen er på farta vil det utvilsomt innebære økt responstid, basert på at verken mannskap eller biler kan være to steder samtidig. En halv times økt responstid er naturligvis helt uakseptabelt. I virkeligheten vil to minutters økt ventetid på ambulanse oppleves som en evighet når det står om livet til kjære familiemedlemmer.

Vi har samtidig utfordrende geografi, i den forstand at det er langt fra beredskapens yttergrenser, selv i Sentral-Alta. Det betyr at avstanden mellom en eventuell hjemmevakt og akutte situasjoner allerede kan gi uforholdsmessig lang responstid, både dag og natt. Vi mener også det må være et poeng at byen Alta kjennetegnes av høy aktivitet store deler av døgnet, slik at det vil være direkte uansvarlig å nedtone risikoen.

Vi stiller oss 100 prosent bak skepsisen til kommunelege Kenneth Johansen, som ellers må sies å ha en diplomatisk tilnærming til Altas helsevesen. Når han ringer med varselklokkene er det en klar indikasjon på at dette er alvorlig omstokking av tilgjengelige ressurser.