Leder

Ruskoordinatoren

Før budsjettprosessen låser tallene for neste år, bør Alta kommune ta en nærmere dialog med politi og førstelinjetjenesten om behovet for en ruskoordinator.

Tøffe prioriteringer gjorde at stillingen ble kuttet under revideringen av 2010-budsjettet. Spørsmålet er om denne nedprioriteringen gjør at det forebyggende arbeidet er svekket innenfor et område med åpenbare mangler. Forebygging og hjelp til de som allerede har en fot innenfor miljøet blir særdeles viktig, slik både politimesteren og Grete Rugland ved Alta lensmannskontor har vært inne på. Vi vil tro at mange av de som jobber innenfor helse og omsorg i Alta kommune og Helse Finnmark har supplerende opplysninger.

Det er mulig vedtaket om å kutte stillingen ikke vakte masse støy og diskusjon i vår, men vi er tilhengere av politikere som foretar seg noe hvis tilbudet svekkes for de som har det tøffest. Derfor mener vi det blir for lettvint å skyve ansvaret over på administrasjonen med beskjed om å være kreativ. Noe sier oss at helse- og sosialetaten har nok av kreative utfordringer på grunn av pengemangel. Det betyr at politikerne må inn med mer midler hvis ønsket er å prioritere en ruskoordinator. Det er penger som eventuelt hentes fra andre formål, og da kan man naturligvis forvente at både posisjon og opposisjon tar utfordringen.

Ordfører Geir Ove Bakken hilser debatten velkommen, samtidig som han i samme intervju i går mener at saken ikke skal tas gjennom media. Altaposten har ingen intensjoner om å utfordre politikerne til å synse om enkeltsaker. Dette handler i realiteten om et samfunnsproblem som ikke bør kostes under teppet, samtidig som den politiske ledelsen på egen kjøl bør ta initiativet til å finne en løsning. Akkurat som vi er lite glade for at rikspolitikerne sender problemene og utfordringene til kommunene, i form av en regning uten vert, tror vi at politikerne står seg bedre ved å stole på egen handlekraft i stedet for en kreativ administrasjon. Kreativitet er vel og bra, men vi tror ikke en presset helse- og sosialetat kan trylle. Er konklusjonen at en ruskoordinator er viktig for forebygging og «førstehjelp», bør stillingen være på plass i 2011-budsjettet.

Forebygging i stedet for reparasjon er et godt prinsipp og faktisk én av grunnene til at samhandlingsreformen ble lansert. I begrepet forebygging ligger det også at det kan være fornuftig med både småreparasjoner og vedlikehold underveis. Akkurat nå mangler det folk på verkstedet.

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– Det var synd i Kathrine 11 år, men ikke synd i Kathrine 35 år

Kathrine Jakobsen gir fan i hva andre mener om henne. Nå blogger hun for å hjelpe andre som er utsatt for overgrep.

Her får 50 laks lov til å rømme

Det går frysninger nedover ryggen på Roger Karlsen.

Klager på mopedkjøring

– Kjører for fort.

friidrett

Flytter inn i varmen

Må ta Finnmarkshallen i bruk for å kunne gjennomføre Åpningsstevnet.

fotball

I mål etter stor dugnadsjobb

– Banen er grønn og vi er klare, melder arrangørstaben i Øksfjord.

– Lei tåkeprat om sykehus

Gjermund Sætermo krever klare svare svar fra politikerne i sykehussaken.

Alt for Grei-damene

Det lille og blakke damelaget Grei blir overøst med gaver fra BUL-hold.