Høymugle og geitrams har gode vekstvilkår på Elvebakken sammen med annet ugress. Bydelen, som skal være en idyllisk liten forstad til byen Alta, er så lite velstelt at lokalbefolkningen reagerer. Østkantgutten Terje Kivijervi tok selv kontakt med Altaposten for å få satt søkelyset på hvordan østkanten framstår. Kivijervi både gremmes og skjemmes over hvor ustelt det er på Elvebakken.

Det er ingen problemer med å si seg enig med Kivijervi. Våre felles uteområder i Alta, veier og parkeringsplasser har de senere år fått en ansiktsløfting. Ved utbyggingsprosjekt har en vært nøye med å stille krav til ferdigstilling og forskjønning. Det har gitt et generelt estetisk løft. Ikke minst har Alta sentrum med torg, kirkepark, skogsareal som er tynnet og forskjønnet, ført til et estetisk løft.

Det er fortsatt mye som gjenstår. Og Elvebakken peker seg definitivt ikke ut positivt, selv om det også finnes andre deler av byen som ikke framstår spesielt idyllisk. Dette står i sterk kontrast med byene i Sverige og Finland mange av oss besøker som campingturister om somrene. Altas vennskapsbyer, Boden og Oulo, er et gode eksempler på at velholdte parker, mindre grøntområder og forretningsområder kan skape en ramme av trivsel når det legges ressurser i vedlikehold og beplantning.

Tilbake til Elvebakken. Eksemplene som ble dratt fram i gårsdagens Altaposten frikjenner langt på vei det offentlige; både vegvesen og Alta kommune. Sistnevnte har begrensede ressurser til bruk på park og forskjønning, men ser ut til å få mye ut av ressursene. Innkjøp av en større feiemaskin har utvilsomt vært viktig, og det hjelper på å ha ansatte som har en yrkesstolthet knyttet til å holde Alta rent og pent.

Vi kan ikke overlate alt til kommune og stat. Ikke minst har bedriftene som har tilhold i kommunens tre sentre ansvar for sitt uteområde. Det skal egentlig ikke så mye til, og vi må kunne forvente at de største kjedene er seg sitt ansvar bevisst. Mye hadde sett bedre ut om meterlange  høymugler og viltvoksende geitrams hadde blitt fjernet. Det er snakk om holdninger og i verste fall kun kostnader som kan karakteriseres som småpenger. Når Coop uttrykker at de skal være med på en opprydding dersom de andre gjør det samme, understreker det behovet for en holdningsendring. Altaposten er ikke noe unntak, og her er det  tillyst forskjønningsdugnad av uteområdet mandag.

En bør kunne forvente at ressurssterke kjeder som tjener store penger i Alta legger noe igjen i form av å ta sin del av ansvaret for en pen og velstelt by. Vi tror det betaler seg, både i form av flere kunder, men også av ansatte som yter mer i det daglige arbeidet når trivselen øker ved at det er en fin estetisk ramme rundt arbeidsplassen. Samtidig har også den enkelte av oss et ansvar for det samme, enten vi bor i enebolig med stor tomt eller konsentrert i blokk og rekkehus. Uteområdet er noe vi har sammen, og vi har alle et ansvar for at det skal være best mulig.