Valgkampen har skapt dynamikk i kampen for sykehus. Finnmark Venstre har tvunget fram en debatt om sykehusstrukturen med sitt vedtak om å gjøre Alta til sykehus for Vest-Finnmark på bekostning av Hammerfest. I Alta står et samlet politisk miljø bak kravet om å få konsekvensutredet lokalisering av sykehus. En av styrkene til Alta er at politikere av ulike farge og ideologisk ståsted har evnet til å sta sammen for å få utviklet helsetilbudet i kommunen i takt med en økende befolkning. Mye har skjedd, ikke på grunn av at sentrale og regionale myndigheter, men på tross av.

Nå ser det ut til at valgkampen 2015 gir sceneskifte der motkreftene kan bli straffet brutalt av velgerne i Alta. Til tross for at både Ap og SV i Alta er krystallklar på at kampen for fullverdig fødeavdeling og akuttilbud på sykehusnivå, er fylkespartiene av stikk motsatt oppfatning. På samme måte sliter Høyre.  Fylkespartiene står fast på en struktur der nye Hammerfest sykehus til en kostnad på over to milliarder kr skal være sykehus for befolkningen i Vest-Finnmark.

Det haster å få gjort endring i sykehusstrukturen. Allerede i 2019 håper Helse Nord å starte utbyggingen av Nye Hammerfest sykehus. Ap og Høyre i Alta har stått sammen de siste årene for det de kaller en «stille kamp» for helsetilbud på sykehusnivå. De konkrete resultatene har ledelsen i Helse Nord omtalt som bruk av småpenger i forhold til utbyggingen av nytt sykehus i Hammerfest.

I Alta Ap har en sett at strategien, som i den daglige politiske jobben har gitt gode resultater, var i ferd med å bli katastrofal for valgkampen. Derfor måtte partiet ta grep. I går stod Monica Nielsen fram med en ny tyngde, sikker og uredd. Hun lignet på den ordførerkandidaten partiet har vært på jakt etter. Sammen med partileder Bernt Berg har Nielsen fått partiet på offensiven i en del av politikken hun har brent for, og fortsetter brenner for, nemlig helsetjenester til befolkningen på sykehusnivå. Hun og partiledelsen er krystallklar på at kommunepartiet aldri vil kunne akseptere at det bygges et nytt sykehus i Hammerfest, et sykehus som i praksis vil bli basert på pasientgrunnlag fra Alta-området.

Ap har skjønt at mantraet om at helsekronene må brukes på behandling, og ikke på transport, ikke ville overbevise en eneste velger dersom partiet ikke viser vilje til praktisk handling. Problemet er at fylkespartiet og leder Ingalill Olsen ikke gir en millimeter åpning for verken konsekvensutredning eller sykehus i Alta.  En av toppene på fylkestingslista er Altas Geir Ove Bakken. For få år siden slo han alarm i formannskapet i Alta og ba om samling blant Alta-politikerne for å få stoppet en utbygging av et nytt sykehus i Hammerfest. Bakkens begrunnelse var at det ville være ødeleggende for å hente hjem helsetjenester som akuttilbud og fødeavdeling. I dag er Bakken taus.

Tverrpolitisk enighet i Alta bak kravet om en uavhengig konsekvensutredning vil gi resultater. Mye takket være regjeringspartiet Frp som både sentralt og lokalt over år konsekvent har fremmet kravet om konsekvensutredning. Det bygger seg opp et press som det vil være  umulig for helseminister Bent Høie og Høyre å stå i mot.