Ap åpnet offisielt valgkampen mandag da toppkandidatene Monica Nielsen og Torfinn Reginiussen klipte snoren og erklærte det nye valgkamplokalet i Parksenteret for åpnet. Partiet, som er kjent for en særdeles velsmurt valgkampmaskin, har i inngangen til valgkampen framstått som nølende. Det er garantert ikke måten å vinne et valg på.

Vi er vant til at Ap slår seg på brystet og hevder de har en politikk som skal bringe Alta til vekst og utvikling. Samtidig som budskapet er at byens største parti skal ta vare på kvaliteten i dagens Alta-samfunn med nærskole, en eldreomsorg det skinner av og et kultur og idrettsliv få byer kan framvise maken til. I stedet står partiets frontfigurer nølende tilbake i bakre rekke. Plakaten i valgkamplokalet, «Kanskje byens beste valgprogram?», illustrerer manglende tro på egen politikk. Er det aller beste programmet å finne hos Frp eller hos lillebror SV?

Det er selvsagt ikke for sent for Ap overbevise seg selv og velgerne om at de beste løsningene finnes hos Ap. Det er ikke et utslag av arroganse, eller selvforherlighet, å kommunisere ut på en klar og tydelig måte hvilket Alta-samfunn Ap vil bygge. I stedet overlater Ap til miniputten SV, som i beste fall kan bli et støtteparti for en Ap-ordfører, å konfrontere Frp med virkelighetens verden.  SV utfordrer høyresiden på hvordan de vil sikre velferdstilbudene i Alta uten å ta i bruk økt eiendomsskatt. Høyre og Frp sier nei til økte inntekter gjennom eiendomsskatt samtidig som regjeringen struper kommuneøkonomien. Selv Høyres ordfører i Alta ser realitetene i øynene; svikten i skatteoverføringene presser fram eiendomsskatt, alternativet er kutt i eldreomsorg og skole. Skattesvikten vil ramme kommuneøkonomien i Alta like hardt som resten av kommune-Norge, og langt verre enn det myndighetene trodde for bare et par måneder siden.

Resultatet er at flertallet av norske kommuner svarer at høsten vil komme med kutt i skole og eldreomsorg. For svært mange er løsningen en kombinasjon av økt eiendomsskatt og kutt i velferdsgodene. I Alta Ap er topplederne like tydelig som Frp på at eiendomsskatten ikke vil bli økt, selv ikke isolert for verker og bruk. Dersom ikke Ap og Frp har en en vidunderkur som andre kommuner ikke har oppdaget, må også de kutte i skole og eldreomsorg om de kommer til makta. På bakgrunn av prioriteringen mellom å øke skatteinntektene eller kutte i velferdstilbud er det lett å forstå at Ap ikke helt tror på eget partiprogram. Det er faktisk vanskelig skille partiprogrammene til Ap og Frp på dette området.

Ap har sagt at de vil verne om nærskoleprinsippet og bygge byen på desentraliserte løsninger. Her er partiet lett å kjenne igjen i forhold til ideologi. Foreløpig har partiet verken klart å overbevise rådmann, skolefolk eller politiske motstandere om at nærskoleprinsippet betyr at det vil bli brukt mindre penger på skolen. Den kommende satsingen på eldreomsorgen er det bred enighet om at krever enten høyere inntekter eller at ressurser flyttes fra barn og unge til eldre. Velgerne bør få vite hvor Ap skal hente pengene, da nytter det ikke å gjemme seg bak at heller ikke Frp og Høyre har noe annet svar enn kutt i tjenestetilbudet.