Altaposten kunne i tirsdagens utgave fortelle at Alta Kristne Grunnskole (AKG) vegrer seg mot å slippe til helsesøstertjeneste og Alta krise- og incestsenter på skolen. Vi håper skolen raskest mulig innser at denne praksisen er uakseptabel – og tar nødvendige grep for at barn og unge får tilgang på selvfølgelig informasjon og støtte i 2015.

Elevene ved Alta Kristne Grunnskole fortjener både kunnskap og gode råd om hva som venter dem i den virkelige verden. Det betyr at en skole som ønsker det beste for sine elever, sørger for at helsesøster kommer på jevnlige besøk. I den grad styret overkjører skolefaglige prinsipper, må rektor være hundre prosent rakrygget og utvise nødvendig integritet i møtet med eiere eller andre. Om ikke annet, så i hvert fall av hensyn til skolebarna.

Verken skole eller lærerne bør påta seg rollen som et «nåløye» for hvem som trenger samtale eller hjelp i hverdagen fra helsesøster. Det er derfor vi har en rollefordeling som tilsier at ulike instanser er behjelpelig ved behov, uansett tema. Et godt samarbeid mellom skole, foreldre og offentlige etater bør være en selvfølge. Da skal det være rom for dialog om hva som er den beste løsningen og foreldrene har naturligvis hovedansvaret for oppdragelsen av sine barn.

Skole og foreldre bør imidlertid være opptatt av bygge opp nødvendig tillit til fagpersoner som jobber på barnas premisser, med forebygging og konkrete utfordringer barn og ungdom kan ha. Uten en slik objektiv sikkerhetsventil kan alvorlige problemer som mobbing, vold, overgrep og destruktiv mistrivsel passere under radaren. Det er det siste vi trenger.

En privat skole som AKG er i all hovedsak finansiert av det offentlige og må naturligvis forholde seg til gjeldende regelsett i Skole-Norge, enten vi peker på læreplan eller andre rammeverk for drifta. Det ligger i sakens natur at en skole med religiøst fundament har sine ønsker for skolehverdagen, men det er umulig å kompromisse når det kommer til sentrale fellesverdier som er knesatt i lover og regler. Det betyr for eksempel at barna skal ha kunnskap om prevensjon og abort, uavhengig av hva man mener om saken.

Det er også en stor fordel at fagpersoner kan formidle denne kunnskapen på troverdig vis, i stedet for at søk på internett blir primærkilden til opplæring. Det bør videre være en styrke at unge mennesker får kjennskap til pluss- og minussider i samfunnet de lever i. Selvfølgelig må skolen selv avgjøre om de ønsker besøk fra krise- og incestsenteret, men vi tror det er viktig at også denne virkeligheten blir kjent for unge mennesker.