I dag ble det klart at kraftlinja fra  Balsfjord til Skaidi har fått konsesjon. Det er ikke uventet, men til gjengjeld representerer dette en milepæl for verdiskaping og forsyningssikkerhet i Finnmark.

Vi har nemlig fått kjenne på kroppen hva det innebærer å måtte leve med et ustabilt nett lengst nord i landet, der værgudene også har en tendens til å opptre uforsonlig. I et moderne samfunn er det krise hvis denne type infrastruktur «kortslutter» noen timer, og lykkeligvis har det vært mulig å gi litt ekstra gass fra Melkøya når det skorter. Det minner oss om hvor såbare vi er, sist under ekstremværet Ole. Når 420-linja er på plass vil risikoen for en lignende stans være minimal.

Klarsignalet fra  olje- og energidepartementet innebærer investeringer på mellom åtte og tolv milliarder kroner. Det gir ringvirkninger i seg selv, men representerer også et gjennombrudd for næringslivet og all virksomhet i Troms og Finnmark, ikke minst for de som har ambisjoner om å satse på kraftkrevende industriprosjekter i diverse sektorer, blant annet bergverk, energi og olje og gass. Dette er brikker som må være på plass for de som ønsker å investere langsiktig i nordområdene, også innenfor den fornybare sektoren som garantert vil komme på banen i sterkere grad enn i dag. Vi vet blant annet at Finnmark har det meste av vindkraftressurser her til lands.

Absolutt alle har etter hvert sett hvor viktig kraftlinja er for Troms og Finnmark. Det er blant annet gledelig at Sametinget har bidratt med grønt lys. Det er ikke omkostningsfritt, med tanke på at så mange som 30 reinbeitedistrikter har vært kritiske til prosjektet og blir berørt på ulikt nivå. Vi mener linja er hundre prosent avgjørende, også for det samiske samfunn, så dette bør være gledens dag for alle som bor og virker i Finnmark.

Det er samtidig et poeng at Statnett og politiske myndigheter blir utfordret på veien videre østover fra Skaidi. Målsettingen må være at strømforsyningen blir like stabil og framtidsrettet øst i fylket, selv om det vil ta mange år før vi kommer dit. Det har da også tatt mange år å selge inn viktigheten av kraftlinja fra Ofoten. Det kan blant annet Alta Kraftlag og direktør Per Erik Ramstad skrive under på. Han sto tidlig i bresjen for prosjektet, uten å la seg tøyle av at mange mente dette var investeringer på et skyhøyt nivå, for noen skarve hundre tusen mennesker.

Dette er et ekstremt viktig prosjekt for Finnmarks framtid, så klarsignalet fra statsråd Tord Lien bør ønskes velkommen og være et klart svar på at myndighetene har ambisjoner lengst nord i landet.