Hjelpekorpset til Røde kors bretter opp ermene og er igjen klare til å bidra i påskefjellet, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Denne type dugnad må vi virkelig hegne om og aldri ta som en selvfølge. I tillegg til selve dugnadsånden, sørger Røde kors for å spre kunnskap om hvordan vi bør te oss i naturen og hvordan vi forebygger uhell og skader.

Vi kan nemlig ikke ofte nok advare mot at «Severin Suveren» og andre finner det opportunt å ta sjanser i et ugjestmildt klima. Selv om påskefjellet lokker og innbyr til diverse aktiviteter, gjelder det å ta en holdningsmessig fot i bakken og mane fram den ydmykhet vi bør møte omgivelsene med, ikke minst i Finnmark.  Vi har sett en hel rekke tragedier i forbindelse med scooterbruk flere steder i landet den siste tiden, så håpet er at man tar nødvendige forholdsregler og styrer unna risikabel lek. At 15-åringer stikker fra Reinpolitiet er trist og betenkelig.

Nå er Røde kors en positiv kraft gjennom hele året, men hjelpekorpset er spesielt synlig når alvoret er ute. Da bistår de politiet og nødetatene med kyndig hjelp. Det kan være forskjellen på liv og død. I tillegg har det vist seg at Røde kors er god og ha når det oppstår mindre problemer, når folk går seg vill eller får problemer av ulik art. I 150 år har Røde kors skapt trygghet rundt seg, så det er all grunn til å berømme de som har arvet disse verdiene og stiller seg til disposisjon i høytiden. Ansvaret ligger likevel hos hver og en av oss. Vi skal selvfølgelig kose oss i påskefjellet og bruke naturen. Det er folkehelse av beste merke, men det må altså skje med vett og forstand, blant annet som forbilder for våre barn. Det kan for eksempel handle om at man faktisk bruker kart og kompass – og sørger for at denne kunnskapen videreformidles til neste generasjon. Mistanken er at klimaendringer får betydning for naturkreftenes luner og faktisk blir enda mer utfordrende i årene som kommer.

De gode, gamle fjellvettreglene bør vi ha med oss til enhver tid, men det kan være en god ide å tilpasse disse reglene til dagens forhold, ikke minst for at unge mennesker skal føle at dette er relevant informasjon. Etter 65 år kommer det en liten justering og tilføyelse som skal være klar til neste påske. Etter mange skjebnesvangre ulykker i fjellene de siste årene, er det helt klart på sin plass med egne regler knyttet til fjellskred, og vi tror det er på sin plass å innlemme en passus om hvordan man behandler moderne, teknologisk utstyr. Blant annet har smart-telefonen blitt en kjent følgesvenn for de fleste, men det kan gi en falsk trygghet når det ikke finnes dekning eller batteriet lader ut etter noen timer i kjølige omgivelser. Det har også vist seg at avansert sikkerhetsutstyr ikke fungerer når det virkelig gjelder, for eksempel hvis man ikke har øvd på funksjonen.

Det er krevende å finansiere god beredskap og utstyr som trengs når uhellet er ute, enten det er Røde kors i fjellet eller sjøredningskorpset i Altafjorden. Vi håper myndighetene bygger opp rundt denne frivilligheten og har dette i mente når fordelingen av spillemidler skal opp til revisjon, eventuelt faser  inn nødvendig støtte i budsjettet.