En av de store utfordrringene for helsevesenet i nord, blir å skaffe tilstrekkelig med kvalifiserte fagfolk. Da har vi stor tro på at desentraliserte utdanningsveier kan gi både rekruttering og et kvalitetsmessig løft, slik det nå planlegges i form av regionaliserte legestudier.

Fusjonen mellom Høgskolen i Finnmark og Universitet i Tromsø har nok både sine pluss- og minussider, men ett av de mest spennende prosjektene er å flytte femte og sjette året av medisinerstudier til Finnmark. Da ideen ble lansert snek det seg inn en følelse av avlat i fusjonsprosessen, men de håndfaste planene om å sende 12 studenter til Hammerfest, Alta og Karasjok er i høyeste grad lovende. Det krever forberedelser, så det vil nok ta noen år før brikkene er på plass.

Det er slett ikke unaturlig at unge legestudenter har ambisjoner om å jobbe på større sykehus, der det faglige miljøet er stort og mulighetene mange. Det kan imidlertid også handle om at man ikke kjenner til forholdene i distriktene og de kvalitetene som finnes her, enten vi tenker på lokalsykehusene eller i kommunene.

Derfor kan prosjektet «Regionalisering av medisinerstudiet i Finnmark» bli en liten prøvestein. I Alta bygges det opp et nærsykehus med flere funksjoner, og sykehusene har i mange år måttet «importere» legekrefter. Den kanadiske professoren Roger Strasser kunne nylig dele sine positive erfaringer fra Nord-Ontario, der man har mange av de samme utfordringene i forhold til avstander og vær og vind. Det betyr igjen at vi har spesielle utfordringer knyttet til akuttmedisin og behandling av pasienter i de ulike kommunene, gjerne langt fra sykehus og i påvente at ambulansehjelpen kommer.

Samtidig kan det være en ide å ha fokus på at de har mange av de samme kvalitetene, for eksempel natur, friluftsliv, bolyst og mulighetene til å skape nære relasjoner til både pasienter og omgivelser. Både læringsmiljø og praksis vil i høyeste grad være tverrfaglig, noe som kan appellere til mange. Samtidig ligger det i sakens natur at studenter med bakgrunn fra eksempelvis Finnmark lettere vil kunne slå rot i fylket og etablere seg med familie. Det gir bedre kontinuitet og forutsigbarhet, for øvrig en av grunnene til at vi mener sykepleierutdanningen hele tiden må ha rekruttering i bakhodet. Derfor håper vi at man bruker de positive erfaringene fra prøveprosjektet i Alta og ser fordelen med å gjenopprette denne.

Utfordringen vil alltid være å skape gode vilkår for desentralisert undervisning. Det gjelder for de fleste studier, men kanskje spesielt i et fylke med relativt små klinikker. Vårt utgangspunkt er at det meste er mulig å få til, bare viljen er til stede. Helsevesenet i langstrakte Finnmark er en eneste lang desentralisert øvelse, så da anser vi det som fornuftig at man kombinerer dette med å etablere sterke fagmiljø.