Det skal mer enn en sjelden solformørkelse til for at en Høyre-statsråd og en Senterparti-leder skal se verden med samme briller, spesielt når det gjelder kommunesammenslåinger. I løpet av langhelga fikk vi et illustrerende eksempel på hvor ulik verden kan fortolkes.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) innledet helga med et forslag til endret oppgavefordeling for offentlig sektor, der kommunene lokkes med flere oppgaver og mer ansvar innen spesielt velferd, utvikling og til en viss grad forvaltning, blant annet drift av videregående skoler og tannhelse.

Etter lang tid med mild påpaktning om nabosamtaler rundt omkring i Kommune-Norge, ligger det nå i kortene at det kommer et mer stramt nabovarsel. Vi fikk omsider en mer konkret oppskrift på hvordan man ønsker at en kommunereform skal arte seg, og vi synes det ser interessant ut. Mer lokalt selvstyre er av det gode.

I bunnen for en slik reform ligger det naturligvis ambisjoner om storstilt sammenslåing av kommuner, basert på en erkjennelse av at det blir ekstremt vanskelig å beholde et godt og likeverdig servicetilbud for innbyggerne. Det må og bør være det viktigste. Vi tror en slik utvikling er irreversibel. Ikke bare på grunn av at det er politisk flertall for å komme i gang med en slik omstilling, men også fordi verden har endret seg. Spørsmålet er i hvilken grad man skal bruke pisk eller gulrot for å få prosessen inn i ønsket spor – og hvilke geografiske ekteskap som gir de resultatene vi er på jakt etter. I Finnmark ser vi allerede at gjenstridige småkommuner glefser etter storebror, så det skal mer enn kaffepassiar til for å gjennomføre en slik reform uten tvangsmidler.

På Senterpartiets landsmøte var stemningen nokså annerledes i helga. Antydninger om tvangssammenslåing fikk fram olme blikk, og vi skal ikke ser bort fra at partiet med sine motkrefter kan få mer vind i seilene, som i 1994. Dersom Senterpartiet kommer til makten i 2017, kommer alle kommuner som er slått sammen med tvang til å bli delt opp igjen, var løftet fra partileder Trygve Slagsvold Vedum.

I kjent stil ble denne saken kun gjort til et spørsmål om sentralisering. Vi tror imidlertid Sp må være så edruelige å innrømme at sentraliseringen og tapte funksjoner i distriktene først og fremst dreier seg om en internasjonal trend. Dette skjer over hele verden, på tross av nokså stor politisk vilje for å dempe fraflytting. De gode distriktspolitiske intensjonene til Sp har vi absolutt sans for, men virkemidlene for å skape bærekraftige og trygge kommuner kan være å styrke tjenestetilbudet og kompetansen i hele Finnmark. Da må naboer snakke samme språk, spesielt når også det regionale forvaltningsnivået er under press.