Etter en heftig innspurt klarte nominasjonsmøtet til Alta Arbeiderparti å manøvrere seg gjennom stormen. Det er strabaser som sjelden er kostnadsfrie, men da blir det ekstra viktig at mannskapet evner å nullstille seg foran neste års «tokt».

Selv om det kan falle harde ord og karakteristikker, bør Arbeiderpartiet prise seg lykkelig over det store engasjementet. At det finnes mange kandidater og politiske ambisjoner må sies å være en fordel et knapt år før kommunevalget. Alternativet til en smule støy og maktkamp, kan fort være likegyldighet.

For nominasjonskomiteen i partiet kan det se ut til at det har vært overordnet viktig å få på plass et team som fungerer sammen. Da har man vært villige til å ofre profilerte stemmesankere som Olav Gunnar Ballo og Steinar Karlstrøm, begge politikere med sterk vilje og gode retoriske egenskaper.

I en slik situasjon måtte nominasjonskomiteen regne med kraftig mobilisering fra krefter i partiet som hadde et helt annet utgangspunkt i kampen for å gjenerobre makta i Alta kommune. Det er verken overraskende eller udemokratisk at medlemmene forsøker å påvirke kabalen, eventuelt med et annet team og en annen sammensetning. Kompromisset viste seg å bli et comeback fra Torfinn Reginiussen, en bestemt og tydelig politiker som var en av de sterkeste støttespillerne til ordfører Geir Ove Bakken.

Skipper Monica Nielsen har i stor grad kunnet sitte stille i båten og bivåne den lille maktkampen. De siste ukene har hennes posisjon som ordførerkandidat bare styrket seg og hennes oppgave blir nå å forene kreftene før valgåret. Uten en mental ryddesjau har man en tendens til å trekke med seg motsetninger inn i både valgkampen og den jobben som eventuelt venter.

Alta Høyre er et stjerneeksempel i så måte. Til tross for et fantastisk valgresultat for tre år siden, vedvarte turbulensen i lengste laget, med både utmeldinger og utskiftninger som resultat.

Kvinnebevegelsen i Alta Ap kan notere seg for en liten seier. Tre av de fem kumulerte på topp er kvinner, deriblant et nytt fjes i Kristin Abrahamsen, som er mest kjent for sin bakgrunn i næringslivet. Spørsmålet blir nå om Ap-teamet er sterk nok til å utfordre den borgerlige fløyen, som tross alt har fått mye erfaring gjennom sine stormkast. Spørsmålet vil videre være hvem av fløyene som får med seg småpartier som Sp, KrF og ikke minst Venstre som i praktisk politikk allerede har skiftet side. Her vil også Monica Nielsens lederevner bli utfordret.

Den overordnede strategien vil være å signalisere at Ap står for stabilitet og trygghet, ikke ulikt det partileder Jonas Gahr Støre signaliserer. Og akkurat nå har partiet over 40 prosentpoengs oppslutning på meningsmålingene. Det kan bli til drahjelp for lokalpartiene høsten 2015.