En skittentøysvask i Finnmark Arbeiderparti har banet vei for gammelordfører Geir Ove Bakken i fylkespolitikken, men spørsmålet er om tynn Alta-representasjon på partiets liste får konsekvenser for oppslutningen. Her har politiske motstandere fått en aldri så liten gavepakke, i tillegg til at Ap sleper med seg intern trøbbel inn i valgkampen neste år.

Innstillingen fra nominasjonskomiteen viser at ett ord kan være nok til å havne i unåde. Den strenge bruken av ordet løgn i oppgjøret med hovedutvalgsleder Grete Ernø Johansen ble for drøy kost for de fleste partilagene i Finnmark, og dermed tyder det meste på at fylkesvaraordfører Bente Haug forsvinner i dragsuget.

Ett annet ord med sprengkraft er ordet «unnskyld», men her har ikke Finnmark Arbeiderparti hatt noe ønske om retrett, vel vitende om at kontrollutvalget ikke har rukket å behandle den politiske prosessen som har endt med havari for to profilerte Ap-kvinner i fylkespolitikken.  I valgkomiteen ble Haug også skviset i kampen om en 8. plass på lista, uten at det nødvendigvis blir fasiten når nominasjonsmøtet i Finnmark Ap vedtar den endelige rekkefølgen.

Vrakingen av Bente Haug har flere paradokser: Hun er ikke leder i Finnmark Ap og har heller ikke vært involvert i den amatørmessig håndteringen av de kompenserende midlene. I tillegg framstår Haug som en tydelig finnmarkspolitiker som er veldig opptatt av at hele fylket skal høres. Å være hjemmehørende i Alta er normalt sett nok til å vekke mistanken om patriotisme, men Haug kan ikke beskyldes for å være for lokal i tankegangen.  I tillegg har hun vært med på å lande viktige saker for Finnmark med god Alta-klang, nemlig disponeringen av 400 millioner kroner til videregående satsing i Nordlysbyen og gjenninnføringen av hurtigbåtruten mellom Alta og Hammerfest fra 2016.

En liste med både Bente Haug og Geir Ove Bakken høyt oppe, ville vært et godt utgangspunkt foran fylkestingsvalget. Tradisjonelt sett pleier Alta-politikere å toppe mange av de blå og borgerlige listene, så her er nok av konkurrenter som vil stjele stemmer. Her er Ap i ferd med å senke garden en smule med så begrenset representasjon fra Alta.

Forslagene fra partilagene rundt om i fylket  viser likevel at tidligere Alta-ordfører Geir Ove Bakken har god «standing». Det faktum at Runar Sjåstads posisjon ikke er truet og at kjønnsfordelingen i Ap er absolutt, gjør at Bakken kan få en 3. plass og potensielt verv som heltidspolitiker. Samtidig er det vel få som synes det er mer verdifullt å bekle fylkesvaraordførerplassen enn rollen som fylkesråd, der man i langt større grad utøver praktisk politikk innenfor viktige områder. I så måte er 3. plassen optimal.