Som journalist og redaktør gjennom mange år er det skremmende og opprørende når en kollega blir drept på barbarisk vis av fundamentalister, selv om vi befinner oss aldri så langt fra begivenhetenes sentrum.

Den amerikanske journalisten James Foley ble halshugget, filmet og nærmest plassert i et forkvaklet medieshow som går verden rundt. Paradokset er at disse ekstremistene mentalt og holdningsmessig er passé og virkelighetsfjern.  De svermer for et budskap som kun egner seg for nedstøvete steintavler, frikoblet fra en opplyst verden.

Foley er ikke den eneste journalisten som blir drept i embeds medfør. Flere hundre ganger gjennom året blir det frie ord utsatt for grusomme attentat, handlinger som bør få oss alle til å dvele ved den demokratiske betydningen  av en fri og uavhengig presse. Den er ingen selvfølge. Vi behøver bare skue til vårt naboland i øst som holder mediene i et jerngrep, når de fraviker fra normen og stiller kritiske spørsmål.

Det er prisverdig at så mange mennesker reagerer spontant med avsky etter drapet, blant annet gjennom markeringer og statusoppdateringer på sosiale medier. Vi tror de fleste ser hvilke sentrale verdier som settes på spill.

Årsaken til at ekstemistgruppen Den islamske staten (IS) har grobunn og oppslutning er sammensatt. Det finnet et utall historiske og politiske forklaringer på hvorfor terror og vold eskalerer på denne måten. Selv i lille Norge har vi sett at bombingen av Gaza skaper temperatur på kokepunktet. Der opplever vi at den fatale skjebnen til flere hundre barn nærmest blir avfeid, usynliggjort og rettferdiggjort av historisk tankegods om rett og galt. Det hele ledsages av kampanjer mot de som rapporterer fra tragedien. Virkelighetens verden stemmer simpelthen ikke med det kartet man har fått utdelt. Da er det mange som mister besinnelsen og det skapes en kløft det er vanskelig å forsere.

Gruppen IS befinner seg nede i kløfta, i en etisk avgrunn som bare kan påkalle forakt. Det finnes ingen argumenter eller tankerekker som kan forsvare nedslaktingen i Nord-Irak. Her er ingen mål som helliger middelet, bare menneskefiendlig ondskap utenfor enhver fatteevne.

Det finnes dem som ønsker å forklare bøddelens hugg med religiøs overbevisning, i den forstand at en blodig, hellig krig har sitt utspring i Koranen eller Islam. Vi tror det er historien som gjentar seg, nemlig fundamentalistiske tolkninger tatt ut av sammenhengen, enten vi henviser til korstogene eller drømmen om kalifatet.

I Alta har det denne uken vært en utstilling på Alta bibliotek som tar for seg Islam, der toleranse og fredsbudskapet er fremherskende, basert på det samme skriftmaterialet til de som har mistet enhver moralsk sperre. Uavhengig av religiøs overbevisning og livsanskuelse, tror vi det handler om å velge med hjertet i stedet for med svartsinn.