Senterpartiets frontfigurer kan sitte stille i båten med brede smil. Akkurat nå lastes nemlig partiskipet smekkfull av politiske gavepakker, blant annet fra en fiskeriminister som vil kaste trålpliktene til «stormåsa».

Senterpartiet har selv bestilt en meningsmåling fra Infact som vil skape euforiske tilstander på landsmøtet i Trondheim kommende helg. Snittmålingene har vært over ti prostenpoeng de siste månedene, men nå «truer» tallene med å passere rekordnivåer fra 20 år tilbake, da dønningene fra siste EU-kamp fortsatt skylte inn over fjæra. Målingene viser at oppslutningen i Nord-Norge er på over 18 prosentpoeng, noe som er mer enn nok til å sikre mandater fra de tre fylkene.

Forklaringen er opplagt: Det handler om bred motstand mot både kommunesammenslåinger, regionreformen og alt av reflekser som mobiliseres av sentralisering. Senterpartiet verner om det bestående og partileder Trygve Slagsvold Vedum beskyldes for å være direkte reaksjonær, uten et eneste svar på hvordan de skal møte utfordringer vi står overfor i et moderne samfunn. Det er trender vi kjenner fra andre deler av verden i øyeblikket, blant annet fra Brexit. Mekanismene er større enn Senterpartiet og handler om dyp mistillit til elitens skråsikre politiske pekefinger, noe som også har laget «uorden» i verdens mektigste land.

Partiet er slett ikke ukjent med at de politiske tyngdelovene trekker i riktig retning, enten det er Europa eller sentraliseringskrefter som gjør at bekymrede velgere stormer i retning «trygge» Senterpartiet, distriktsvennene som forsvarer det bestående med alt fra møkkagreiper til harpuner. I kommunepolitikken har partiet vist en forbausende evne til å skaffe seg makt, oppslutningen tatt i betraktning.

I Finnmark har tidligere Hasvik-ordfører Geir Adelsten Iversen fått det meste i fanget. Han kommer fra en fullstendig udramatisk nominasjonsprosess og kan altså seile inn på Stortinget hvis medvinden bevares. Iversen er også den av finnmarkspolitikerne som er mest opptatt av fiskeripolitikk og kystflåtens rammebetingelser – og man trenger ikke å være nevneverdig analytisk anlagt for å skjønne at Iversen og partkollegene vil angripe de foreslåtte fiskeripolitiske tiltakene som utstedes i kjølvannet av Pliktkommisjonen. Finnmark Frp har gjennomført en fiskeripolitisk kollbøtte i spørsmålet og står nå last og brast med fiskeriministerens demontering av pliktregimet.

Senterpartiet stjeler stemmer fra Arbeiderpartiet, men i en eventuell rødgrønn allianse vil forflytningen være intern. Senterpartiets framgang kan imidlertid flytte maktbalansen mot sentrum og framfor alt stikke kjepper i hjulene for mange av de politiske prosessene som er igangsatt. Den gode nyheten for Senterpartiet er at svært mange i distriktene er genuint enige med partiet i disse spørsmålene. Det betyr at de politiske angrepene fra ulike hold bare vil styrke partiets oppslutning i valgkampen, kanskje også fordi steinbiten Slagsvold Vedum ikke firer en millimeter i sin argumentasjon.