For de av oss som måtte sverge til republikk av prinsipielle årsaker, er det dårlig odds for å overbevise nasjonen om at kongehuset er en anakronisme, gått ut på dato.

Det sier det meste at kongehuset og dagens 80-årsjubilant Kong Harald har en ekstremt sterk posisjon blant unge mennesker. Populariteten har aldri vært høyere, og sant å si har heller ikke kongen vært bedre som frontfigur for nasjonen enn de siste årene.

Lokalt er han ikke bare folkekonge, men også laksekonge. Kong Harald har i mange år vært en fantastisk ambassadør for Alta og Altaelva. Hvert eneste år, midt på sommeren, kommer han sammen med gode venner til Mikkeli. Ikke nok med det, den populære monarken er raus og folkelig, i så stor grad at han mer enn gjerne blir dus med lokale stakere og fiskere.

ALIs styreleder Hans Kristian Kjeldsberg roser kongen for den folkelige væremåten, som kan kombineres med den verdighet og respekt, som også må være der. Det kan være nøkkelen: Vi tror kongehuset scorer stort på å være så jordnær, så kan det sikkert diskuteres om prinsesse Märthas dialog med engler er blant det som kvalifiserer til begrepet.

Vi tror kongehusets moderne tilnærming til verden rundt seg har vært en viktig premissleverandør for populariteten, også når det gjelder 80-årsjubilanten. Sammen med dronningen har han stått for en fornyelse, som både går på form og innhold. Kong Harald framstår empatisk, humoristisk, kunnskapsrik og vidsynt i sin framtoning – og da handler det også om evnen til å inkludere alle.

Kongens sommerlige tale har fått mye skryt, med god grunn. Ved å være så krystallklar på at norske verdier ikke er en smal og eksklusiv greie som ble oppfunnet og forseglet i 1814, har han klart å integrere minoriteter og mennesker som kanskje sliter med å kjenne seg godtatt. Der det finnes politiske krefter som vil bryte ned samholdet, står kongehuset i front for å samle nasjonen. Slik norske konger har gjort tidligere – og som vi tror kronprins Haakon med familie vil være en tydelig eksponent for.

Det er god grunn til å gratulere kongen med dagen, og samtidig gratulere nasjonen med et så raust og inkluderende kongehus.