Den politiske senior Thorvald Stoltenberg (85) tar gjennom sin ferske bok et bekymret oppgjør med prosessene som skaper distanse mellom Russland og Vesten. Den bekymringen er det all grunn til å dele for oss som bor i nord, som ønsker et tett folk-til-folk-samarbeid med naboen i øst.

Stoltenberg har bedre kjennskap enn de fleste til prosessene som skaper gjensidig forståelse i nord, blant annet som fødselshjelper for Barentssekretariatet som ble etablert i 1993. Hans poeng er at straffetiltakene etter Ukraina-krisen bidrar til å øke spenningen og kan utnyttes ytterligere til å demonisere vesten. Økonomiske straffetiltak har en tendens til å ramme de på grasrota som ser verdien av samarbeid, slik vi har sett i andre områder. Putins posisjon og ledermodell går fri.

Vi som bor i Finnmark og dermed pleier kontakt over grensen, blant annet når det gjelder kultur, idrett, næring, utdanning og andre fellesarenaer, ser hvor viktig de første grenseboertiltakene var. Da er det et stort tilbakesteg når den geopolitiske isfronten siger inn og forstyrrer det som har potensial til å bli en gjensidig godt naboskap. Til glede for alle.

Ingen tar til orde for å legitimere det som skjer i Ukraina eller henfalle til naivitet i omgangen med Russland. Trumps mange og usammenhengende selvmotsigelser om NATO verken bør eller skal svekke alliansen, men det må være lov å ha to tanker i hodet samtidig og faktisk gjøre et forsøk med både dialog og forståelse. Da er det et bra signal at utenriksminister Børge Brende tar turen til Kirkenes og en konferanse som ønsker å bygge ned barrierer og skape mer forståelse.

Samtidig bør man ta på alvor de trusselvurderingene som ble offentliggjort av PST denne uka, der det blant annet gis uttrykk for økt potensial for etterretning og skadeeffekter i den forbindelse. Vi skal beskytte norske interesser og være krystallklar når det kommer til hva vi mener i utenrikspolitiske spørsmål, inkludert brudd på menneskerettigheter, demokratisk underskudd og mangel på respekt for ytringsfrihet. Uten dialog er det imidlertid verre å formidle kritikken og nå fram med budskapet.

Uten god og gjensidig kontakt er det også verre å være samsnakket om at alt fra illegale grensepasseringer til militærøvelser, som for eksempel Joint Viking som om kort tid ruller inn i Finnmark for andre gang. I regional sammenheng er dette store øvelser som krever dialog. Med økt aktivitet kommer det ofte mer etterretning, så dette er på sett og vis naturlige mekanismer.

Vi tror derfor det er verdt å ha med seg pappa Stoltenbergs perspektiver, selv om de ikke nødvendigvis samsvarer med det generalsekretær Jens Stoltenberg akter å kommunisere.