Bønder over hele landet tente tirsdag bål i en landsomfattende protest mot regjeringens jordbruksmelding. Bak aksjonen står Norges Bondelag som hevder at regjeringens jordbruksmelding fører norsk matproduksjon i feil retning.  Det er regjeringen og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) svært uenig i. Bondelaget er spesielt bekymret for distriktsjordbruket, og det er liten tvil om at jordbruksmeldingen legger opp til en kraftig sentralisering, blant annet med en geografisk strukturendring der melkeproduksjonen blir flyttet fra distrikt til mer sentrale strøk.

I meldinga blir det foreslått en halvering av antall regioner for omsetning av melkekvoter. Det er i seg selv en markedstilpasning som over tid vil virke sterkt sentraliserende. Melkeproduksjonen er viktigste enkeltfaktor for at hele landet tas i bruk. Distriktsjordbruket er helt avhengig av at melkeproduksjonen har markedssystem som gjør det mulig å produsere mat  utenfor byer og tettsteder. I mindre bygder er landbruket limet i de små samfunnene. Skal vi ha et livskraftig landbruk i Nord-Norge er vi helt avhengig av at det finnes avsetnings- og markedsordninger som tilsier at bøndene får solgt melken til en forutsigbar pris. Det er en farlig vei å øke avstandene til meieri og slakteri, og det er bra at bøndene er føre var og sier stopp til en slik utvikling.

Vi registrerer at Norges Bondelag advarer spesielt mot konsekvensene av regjeringens politikk overfor Nord-Norge. Fra bøndene blir det hevdet at jordbruksmeldingen vil påskynde strukturendring i landbrukets infrastruktur. Bondens innflytelse i verdikjeden svekkes, og resultatet blir at kjedene får større makt. Vi har denne vinteren sett hvilken makt eksempelvis Rema 1000 har over annen type lokal matproduksjon. Det tradisjonsrike bryggeriet Mack, en nordnorsk stolthet, måtte gå til store nedbemanninger som en følge av endringene Rema iverksatte ved å plukke ut merkevarer butikken vil føre. Altaposten tror folk flest er godt fornøyd med dagens markedsordninger, og ikke ønsker en politikk der makten plasseres hos store kjeder. Det er sjelden til forbrukernes, innbyggernes og distriktenes beste. Ifølge bondelaget er det heller ikke bra for bøndene.

Ordet avvikling er nevn 55 ganger i meldingen. Det er et signal om at bøndene må være forberedt på store endringer. Det har det også vært i landbruket i Alta hvor småbrukene langt på vei er radert vekk. Over år har de store brukene blitt tilgodesett med beste inntektsutvikling, noe som dagens Høyre/Frp-regjering har forsterket. Her ligger nok også svaret på at Alta Bondelag måtte avlyse den planlagte bålbrenningen på utsiden av rådhuset i Alta. Det var rett og slett for få bønder som ville stille opp og vise sin misnøye med den politikken Jon Georg Dale og Frp fører. Alta-bøndene med sine store bruk har rett og slett sett at Dale har vært et gode for egen lommebok og utvikling av gården, og er nok mer tilhenger enn motstander av politikken til Frp/Høyre. Mangelen på solidaritet med sine yrkesbrødre med mindre bruk og en vanskeligere markedssituasjon i finnmarkskommunene bør absolutt være et tankekors for Alta Bondelag.