Roland Ouendeno.
(Foto: Arkiv)

Roland Ouendeno. Foto: Arkiv

Roland bør få bli

– Det blir galskap å sende han tilbake.

Etter 13 år som velfungerende innbygger og ressursperson i Alta-samfunnet, blir det meningsløst å sende 36 år gamle Roland Ouendeno tilbake til  Guinea i Vest-Afrika. Historikken bør være evig nok til å skjønne at dette ikke er en gangbar løsning.

Opplevelsene til Roland er vanskelig å forestille seg i en trygg del av verden. For et ungt sinn vil det som regel være ødeleggende og traumatisk å miste familien på så brutalt vis, men Roland har på egen hånd og sammen med nettverket i Alta, klart å bearbeide opplevelsene og blitt en ressurs for altasamfunnet.

Det bør påkalle sunn fornuft hos de som styrer og steller her til lands, selv om de til vanlig er opptatt av strenge fortolkninger og stengte grenser. I den grad denne saken skaper presedens er det ingen grunn til bekymring. Norge behøver nemlig flere ressurspersoner, som tjener sine egne penger og klarer å skape seg et godt liv.

Noen vil kanskje mene det er fåfengt å be om amnesti overfor dagens regjering, kanskje spesielt hvis det er meningen at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skal erstattes av Per-Willy Amundsen, som i flere år har vært innvandringspolitisk talsperson for partiet. Hans uttalelser har vært såvidt populistiske og fremmedfiendtlige, at det er lett å skjønne at det er lett å miste motet, men vi tror det også i denne saken må være mulig å vise empati. Den samme empatien man ba om da 500 barn, som ikke kjente noen annen virkelighet enn den norske, ble truet med utsendelse. Vi mener det må være rom for skjønn – og da bør saken til Roland være opplagt.

All ære til Olav Gunnar Ballo og hans familie som har engasjert seg gjennom alle disse årene og sørget for en mottakelse som er menneskerettigheter og hjertevarme verdig. Foreldrene Rolf og Åse har sørget for en integrering og nestekjærlighet mange savner akkurat nå for tiden, også fra norske myndigheter som er mest fornøyd med å slå seg på brystet over at lukene er skalket etter Storskog-saken. Roland fikk en ny familie langt mot nord.

Det er videre bra at stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) har løftet saken opp på nasjonalt nivå ved å sende en skriftlig henvendelse til statsrådet Sylvi Listhaug. Her tror jeg ikke vi skal forvente at svaret er noe mer enn generelt, men vi tipper spørsmålet om amnesti gjelder langt flere personer med så langt opphold i Norge. Da kan spørretimen også være rette fora.

Vi mener det blir galskap å sende Roland tilbake til opprinnelseslandet etter hans opplevelser og det faktum at Norge mangler utleveringsavtale med Guinea. Det blir imidlertid også forferdelig feil å sende ham til asylmottak, basert på at nettverk og arbeidsplass befinner seg i Alta. Da vil det bli mange steg tilbake for et medmenneske som behøver all tenkelig støtte.

Utforsk tema:
Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Håndball

Vant fire klasser

Arrangørklubben hentet flest gullmedaljer fra premiebordet.

Fotball

Poengdeling for Alta

Mistet 2-0-ledelsen.

Fotball

Tapte på hjemmebane

BUL-damene gikk på smell.

Opprøret støttes av Vedum

– Kjøp og arv av kvoter en styggedom.

Bare til festbruk?

Er kofta på vei ut som hverdagsplagg, spør bekymrede kulturbærere.

– Hadde vært artig med Alta-kontor

Line Suhr Johansen satset alt på digitalbyrå i Vesterålen.  Det angrer hun ikke på.

Kråkeboller til bry

Fuglene har etargilde om natta.

Snart har Olav (94) brukt 1.100.000.000 kroner i Alta

... men det er ikke her milliardæren med den røde lua er blitt rik.

Skrekk-klovn skremte folk

Utkledt person spredte uhygge i Hammerfest.