Roland Ouendeno.
(Foto: Arkiv)

Roland Ouendeno. Foto: Arkiv

Roland bør få bli

– Det blir galskap å sende han tilbake.

Etter 13 år som velfungerende innbygger og ressursperson i Alta-samfunnet, blir det meningsløst å sende 36 år gamle Roland Ouendeno tilbake til  Guinea i Vest-Afrika. Historikken bør være evig nok til å skjønne at dette ikke er en gangbar løsning.

Opplevelsene til Roland er vanskelig å forestille seg i en trygg del av verden. For et ungt sinn vil det som regel være ødeleggende og traumatisk å miste familien på så brutalt vis, men Roland har på egen hånd og sammen med nettverket i Alta, klart å bearbeide opplevelsene og blitt en ressurs for altasamfunnet.

Det bør påkalle sunn fornuft hos de som styrer og steller her til lands, selv om de til vanlig er opptatt av strenge fortolkninger og stengte grenser. I den grad denne saken skaper presedens er det ingen grunn til bekymring. Norge behøver nemlig flere ressurspersoner, som tjener sine egne penger og klarer å skape seg et godt liv.

Noen vil kanskje mene det er fåfengt å be om amnesti overfor dagens regjering, kanskje spesielt hvis det er meningen at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skal erstattes av Per-Willy Amundsen, som i flere år har vært innvandringspolitisk talsperson for partiet. Hans uttalelser har vært såvidt populistiske og fremmedfiendtlige, at det er lett å skjønne at det er lett å miste motet, men vi tror det også i denne saken må være mulig å vise empati. Den samme empatien man ba om da 500 barn, som ikke kjente noen annen virkelighet enn den norske, ble truet med utsendelse. Vi mener det må være rom for skjønn – og da bør saken til Roland være opplagt.

All ære til Olav Gunnar Ballo og hans familie som har engasjert seg gjennom alle disse årene og sørget for en mottakelse som er menneskerettigheter og hjertevarme verdig. Foreldrene Rolf og Åse har sørget for en integrering og nestekjærlighet mange savner akkurat nå for tiden, også fra norske myndigheter som er mest fornøyd med å slå seg på brystet over at lukene er skalket etter Storskog-saken. Roland fikk en ny familie langt mot nord.

Det er videre bra at stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) har løftet saken opp på nasjonalt nivå ved å sende en skriftlig henvendelse til statsrådet Sylvi Listhaug. Her tror jeg ikke vi skal forvente at svaret er noe mer enn generelt, men vi tipper spørsmålet om amnesti gjelder langt flere personer med så langt opphold i Norge. Da kan spørretimen også være rette fora.

Vi mener det blir galskap å sende Roland tilbake til opprinnelseslandet etter hans opplevelser og det faktum at Norge mangler utleveringsavtale med Guinea. Det blir imidlertid også forferdelig feil å sende ham til asylmottak, basert på at nettverk og arbeidsplass befinner seg i Alta. Da vil det bli mange steg tilbake for et medmenneske som behøver all tenkelig støtte.

Utforsk tema:
Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Krever betongdekke

Ødelagte bildekk er blant resultatene av manglende dekke på fiskerikaia i Storekorsnes.

– Distriktspolitisk gjøkunge!

– Umulig å tviholde på ett sykehus for Vest-Finnmark i Hammerfest.

Svidde av seks timer

Altaposten.no nede i seks timer.

– Endelig skjer det noe

En epoke er over for disse flotte gjenreisningshusene i Bukta.

Så rart å være edderkopp

Hvor er den på tur? Et lite sommermøte mellom Håkon og edderkoppen.

Fri til slutt

– Det slo det meg hvor liten frihet Latvia har opplevd gjennom århundrene.

Ingen overnatting i august

Restaureringsarbeidet på Halddetoppen pågår for fullt.

fotball

Kanonstart på høstsesongen

Alta IFs fotballherrer fortsatte der de slapp før ferien.

– Har du sett Bravo?

Den sorte, lille hunden har vært borte i to døgn.