Den politiske krigen i Loppa kommune har gitt en vond og vanskelig situasjon, et betent og åpent sår som tar mye fokus fra de politiske oppgavene. Akkurat nå trenger Loppa teamwork for å møte en helt ny virkelighet, spesielt når de har valgt alenegang.

Ordfører Steinar Halvorsen legger ikke skjul på at han som politisk fersking har fått en ilddåp av de sjeldne det første året etter den turbulente konstitueringen. Det må Høyre-politikeren ta sin del av ansvaret for. Som lederskikkelse har han et betydelig ansvar for å få de fire partiene til å trekke i lag, på tvers av naturlige meningsforskjeller.

Samtidig må alle de fire partiene legge bak seg kjekling som ikke bringer Loppa-samfunnet en millimeter videre, for eksempel når det gjelder næringspolitikk og den vekst og utvikling som er tvingende nødvendig for å snu den negative befolkningsutviklingen.

Fremskrivningen av folketallet er alarmerende og det er behov for både ideer og handlekraft. Det betyr ikke at partiene trenger å være rørende enige i alt, men at et demokratisk vedtak i etterkant følges opp med kollektiv gjennomføringsevne. For lokalsamfunnet.

Det siste statsbudsjettet var alt annet enn godt nytt for Loppa. Kommunen kom dårligst ut i Finnmark når det gjelder statlige overføringer og skjønnsmidler, og parametrene som brukes gjør at motbakken fram mot 2020 blir ekstremt bratt. Det har gått fra vondt til verre.

Kuttbehovet vil gjøre at rådmannens forslag til budsjett for 2017 blir blodig. Hvis det er enighet om å skjerme fondene og stå fast på nettooverskudd på et par prosent, er det først og fremst behov for å leie inn en tryllekunstner. Underdekningen ligger an til å bli flere millioner kroner i en så liten kommune, der man allerede har vært gjennom flere hestekurer.

Nå skal det sies at Loppa-politikerne fikk kommunereformen i fanget denne perioden. Uenigheten mellom ordfører-partiet og de øvrige partiene ble kraftig skjerpet i forbindelse med folkeavstemningen. Hvis man er enige om å være uenige, må man først og fremt innse at samtlige representanter vil Loppa beste, men har ulike kart og kompass for å nå målet.

Vi tror det kan være klokt med god dialog de resterende tre årene av perioden. Nå blir det behov for godt politisk håndverk, ryggrad og en evne til å manøvrere sammen. Vi tror veien hadde vært lettere i en større kommune, men vi håper flertallet som foretrekker alenegang både bretter opp ermene og har gode svar på hvordan de vil løse helt nødvendige kommunale tjenester.