Vi vil nødig miste dyktige og ambisiøse ungdommer ut av fylket og landet, men ingenting er bedre enn at unge mennesker drar ut i verden for å utvikle seg. Så får vi gjøre vårt ytterste for å være så attraktive og spennende at de unge vender tilbake med uvurderlig kompetanse. Kunnskap som gjør at Finnmark kan ta noen steg videre.

Alta videregående skole har sikret en grenseoverskridende samarbeidsavtale som gjør det mulig å hospitere i Frankrike for unge kokketalenter. Det kan bokstavlig talt gi mersmak, i den forstand at de velger utenlandske, renommerte «kjøkken» og får ny giv i søken etter å ta et steg videre faglig og personlig. Kanskje de kommer hjem med ideer om hvordan vi utnytter verdens beste råvarer i eget spiskammer, og dermed legger grunnlaget for opplevelsesbedrifter på høyt nivå.

Uansett hvordan vi snur og vender på det, må vi være opptatt av å gi våre ungdommer muligheten til å bruke «vingene» og søke nye utfordringer. Det er de samme vingene som kan bringe dem i retur, enten permanent eller med jevne mellomrom.

Det blir mye oppstuss når talentfulle fotballspillere får eliteseriekontrakt eller blir proff i utlandet. Den samme gleden bør vi kjenne på når finnmarkinger gjør en karriere på andre områder. I noen tilfeller velges det fag som begrenser seg selv i en liten avkrok av verden, men dette er valg som tas av den enkelte i forhold til sine interesser og behov. I skolene må de ta sikte på å være en best tenkelig sosialiseringsarena som gjødsler talentene, en «trampoline» for utvikling.

Ingenting er bedre enn at ordningen utvides til å gjelde fag som reiseliv, service og samferdsel. Hovedpoenget må være at skolen og faglærerne gjennom en slik kanal ut i verden, ser elevene og mulighetene som åpner seg. Det mangeårige avtalen med svenske Boden har vært en døråpner for EU-prosjekter, blant annet til Erasmus+.

Det er viktig å arbeide for å redusere frafallet i videregående skole, i hele Finnmark. Parallelt er det nødvendig å ha med seg behovet til flinke elever, som har ekstraordinære talenter. De må også bli sett, uansett fag.

Alta videregående skole er samtidig en smeltedigel for elever fra hele Finnmark og vil sånn sett ha et ekstra ansvar for å være aktiv og nytenkende. I så måte er dette prosjektet ypperlig, for å signalisere at Alta videregående skole har ambisjoner for finnmarksungdommen. Derfor er det så viktig å sikre gode rammebetingelser for den nye skolen som utvides for nærmene en halv milliard. I denne «pakken» bør vi også ha gode elevboliger for borteboende og en plan for trivsel både i skoletida og på ettermiddagene. Den helheten må Finnmark fylkeskommune ha med seg.