Små og store er sterkt engasjert for å samle mest mulig penger til nødlidne i krigssonene. Rystende rapporter fra blant annet Syria gjør at vi bør gi så det monner under tv-aksjonen i dag.

Lokalt har koordinator Erik Karlstrøm i Alta vært høyt og lavt for å sikre god organisering av årets aksjon, og vi krysser fingrene for at alt er på stell når bøssebærerne skal ut på sine viktige spaserturer rundt om i landet. Det varmer samtidig å se at elever og skoleklasser har sine arrangementer – og at bedriftsledere tar seg tid til å gjøre en innsats i en travel tid.

I tillegg til at hver krone betyr mye for de som er herjet av krig og utrygghet, representerer aksjonen synliggjøring av tragediene som preger kloden. TV-bildene fra Aleppo og andre krigssoner er hjerteskjærende og gir også et viktig bakteppe for migrasjonsbølgen som har skvulpet inn over Europa de siste årene. Vi er nemlig på behørig avstand fra selve bølgen, flyktingbølgen som først og fremst treffer naboland og nærområder.

Det er selvfølgelig fint at flyktningsituasjonen her til lands er under kontroll og skjer i ordnede former, etter fjorårets press på blant annet Storskog. Det er imidlertid et stort paradoks at regjeringsmedlemmer slår seg på brystet, når alvoret er minst like stort som tidligere. Det gjør kanskje ikke så mye, så lenge egen bakgård er rensket.

I forkant har den tidligere så høyprofilerte Frp-politikeren Christian Tybring-Gjedde gitt klar beskjed om at han ikke støtter Røde kors-aksjonen med fem øre, fordi organisasjonen ifølge Finansavisen har tre milliarder kroner på bok. Det er selvfølgelig legitimt å utfordre hjelpeorganisasjonen på om det er nødvendig å salte ned så mye penger til en buffer, men det er verdt å presiserer at det ikke er Røde kors som er mottaker. Det er krigsofrene. Røde kors har fått den tillit og oppgave som ligger i å organisere innsamlingen, slik at kronene rekker frem til de som trenger det aller mest.

Tybring-Gjeddes parti vil helst ikke har migrantene til oss her på berget, men er varme talsmenn for å hjelpe der det skjer. Da blir det spesielt at kontoen til Røde kors skygger helt for formålet, samtidig som regjeringen i fjor ville kutte 4,5 milliarder på bistandsbudsjettet.

Vi håper både myndighetene og folk flest engasjerer seg i tragediene i Syria og bidrar med så mange penger som mulig til nødstilte – i tillegg til at engasjementet opprettholdes når tv-lampene slukkes.