Alta er vertskap for en omfangsrik oppdrettsnæring, men nå er håpet at hvitfisken skal generere både verdier, ringvirkninger og arbeidsplasser med fiskebruk på Storekorsnes.

Det er da heller ingen grunn til å være passive tilskuere til gullalderen innenfor sjømatnæringene og eksportrettet virksomhet. Norge hadde nemlig eksportert sjømat for 65 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal, en økning på eventyrlige 26 prosent. Best av alt: Dette er fornybare ressurser med gode fremtidsutsikter for en næring som bør være på hjemmebane i Finnmark.

Av og til skulle man kanskje tro at Alta ene og alene er en innlandskommune, men vi er i høyeste grad en fiskerikommune. I antall fiskere er vi i tetsjiktet, og det finnes unge og uredde aktører som vil satse knallhardt. Blant annet Sondre Kristoffersen som har båt under bygging i Polen.

I mange år har vi manglet fiskemottak i Alta. Det har vært vanskelig å skape lønnsomhet, senest i Kvalfjord. Storekorsnes fiskarlag har syslet med sine planer i mange år, men har neppe ankepunkter mot at «friskusene« Cape Fish Group fra Nordkapp melder sin ankomst. Anført av Bjørn Ronald Olsen har de utviklet bedriften og ekspandert gradvis, enten det er fersk kongekrabbe eller kvalitetsfisk som passer inn i porteføljen.

Viser det seg at satsingen på Storekorsnes svarer til forventningene, kan det bli både bredde og kvalitet i det som skjer på fastlandssiden på østsiden av Altafjorden, med ferskfisk, tørrfisk og andre produkter. Det er noen mil inn til stamveinettet, men ikke lengre enn at transportkorridoren ut er tilfredsstillende. Vekst og utvikling på Storekorsnes kan bli et nytt argument for å oppgradere veien. I tillegg kan det godt tenkes at ny aktivitet skaper optimisme og rekruttering i Altafjorden. Ingenting ville vært bedre enn det.

Vi synes derfor det var riktig av de folkevalgte i Alta å bruke nærmere to millioner kroner på å støtte en slik satsing – og dermed skape gode rammebetingelser for en bedrift som har vist seg å fikse utfordringer i en tøff bransje. Selvfølgelig er det risiko forbundet med denne type satsing, men vi tror Cape Fish med sine seks mottak er mer robust enn de fleste. Også om det skulle bli vanskeligere markedsforhold og råstofftilgang.

Magerøyværingene har tidligere forsøkt seg med utsalg på Amfi, men det kan tenkes at et mottak i Altafjorden vil ha positiv effekt, både i form av utsalg av ferske produkter til kunder og reiselivsbedrifter, som satser på mat og opplevelser. Det hadde ikke gjort noe om en slik «bivirkning» hadde gitt kystkommunen Alta bedre tilgang på fersk fisk.