Uredde og tøffe Alta-ungdommer tapetserer nasjonale TV-flater med kvalitet, ærlighet og humør. Hjemme i godstolen kan vi ikke gjøre annet enn å være stolte. Skikkelig stolte.

Er det tilfeldig at artist-talenter som Kristoffer Karjalainen, Anne Gudrun Michaelsen og Esben Thomassen Andersen dukker opp i beste sendetid med selvskrevne kremlåter og en framtoning som på en og samme tid omfavner egenskaper som selvtillit og ydmykhet? Jeg tror ikke det.

Ta gjerne med at reportertalentet Kristian Sønvisen Bye ledet Norge Rundt på NRK like før – og at skuespiller Caroline Johansen dukker opp i humorserien Side om side på lørdagskveldene. Imens imponerer Kati Heimen med show på Wallmanns salonger.

I Alta har man fremelsket mangfoldet og klart å bygge opp et bredt kulturliv, som bobler av kreativitet  innenfor medieuttrykk, musikk, dans, teater, graffiti og mye, mye mer. Mye skyldes nok at Alta er et skolesenter for både videregående og høyere utdanning, noe som skaper et godt faglig miljø på flere plan og samler dyktige lærere og instruktører. Vi har landsdelsmusikere som er synlige og tilstedeværende og setter en standard for prestasjoner, noe som har beredet grunnen for Miriam Helms Ålien og andre på den klassiske scenen.

Vi har en kulturskole i kommunal regi som kan gi en trygg reise innenfor sitt område – og vi har et raust, etablert musikkmiljø som har utviklingsmål for alle rundt seg. Målsettingen må være å skape flere alternativer, enten man trives best med uorganisert aktivitet  eller finner seg tilrette i kor og korps. Framfor alt er det viktig å ha arenaer, som Huset, UKM, lokale festivaler eller scener i Alta sentrum. Her har både Barila og City scene forsøkt å invitere de unge inn i varmen – og vi tror mye av suksesskriteriet er at de unge blitt sett og får en sjanse. På den måten har også kulturlivet langt på vei krøpet ut av skyggen til idrettsbevegelsen. De kan til og med spille hverandre gode, simpelthen fordi det er fullt mulig å være god i både håndball og fiolin.

Kaja Kristensen på Huset hadde et veldig godt poeng i sitt hjertesukk på debattplass forleden: «Mennesker trekkes til ulike miljøer basert på interesse og tilhørighet». I dette ligger det at de mest aktive ungdommene kan trekkes til flere miljøer samtidig og kanskje finne sin hylle og realisere sine drømmer utfra det mangfoldet som er skapt. Det former mennesker og kanskje et helt yrkesliv – og det former de unge talentene vi akkurat nå er stolte av og krysser fingrene for.