Etter et år med brede jegersmil, var det sikkert noen glis som stivnet etter at rypetellingen og kvoteforslaget ble presentert av Fefo mandag kveld.

Det utstedes hard lut med «gjerrige» kvoter, noe vi mener er klokt når saumfaringen av traseene i 13 kommuner viser at utviklingen har vært dårlig for årets kyllinger.

Mange hadde nok sett tegninga tidlig. De fleste jegere gjør sine egne rekognoseringer, vel vitende om at bestanden svinger og at det finnes utallige parametre for hvordan rypesesongen blir.

Det betyr også at de fleste ser viktigheten av å være føre vâr. Hensynet til bestanden er det aller viktigste, så vil det som kjent være svært så lokale variasjoner. For de fleste er det ikke om å gjøre å fylle ryggsekken med ryper, men kombinasjonen av spenning og naturopplevelser står i høysetet. I disse «mellomårene» er det fullt mulig å være litt avventende med våpnet når kvoten på to liryper og to fjellryper er i havn.

Anbefalingen fra fagfolkene i Finnmarkseiendommen er fundert på faglig og helhetlig grunnlag. Slik må det være, selv om det garantert er forskjellige erfaringer etter en lang vår og sommer. Fefo har gode samarbeidspartnere på sine telleruter, folk som er genuint opptatt av en forvaltning som står i forhold til ressursgrunnlaget. Ikke minst når det gjelder stamfugl, som skal bære dette videre.

Vi får glede oss over antydninger til en bedring lengre sør i landet. Selv om det er solgt mange jaktkort til «utenbygds» jegere, kan tellinger, strenge kvoter og bedre forhold andre steder, medvirke til at jakttrykket reduseres i Finnmark. Det kan gi en tiltrengt pause for bestanden, selv om det fortsatt er forsvarlig med gode jaktopplevelser i høst.

For deler av turistnæringen er rypejakta veldig viktig for drifta. Det må man ha med seg når man skiller mellom de som er «innenfor» og «utenfor», det vil si finnmarkinger og turister. Det er ikke så rent få finnmarkinger som bor andre steder i landet og risikerer utestengelse. Allemannsretten bør være så sterk at man ikke driver med proteksjonisme i utrengsmål, men når utsiktene er så dårlige som i år, bør alle ha forståelse for at tiltakene blir såpass sterke.