Forsøket på å skape bedre kommunikasjoner mellom Alta og Hammerfest er i ferd med å «havarere» på grunn av usedvanlig mangel på klokskap fra både Finnmarkssykehuset og Hammerfest-politikerne.

Det fungerer sant å si som etterdønninger etter flere tiår med motarbeidelse av et godt helsetilbud i Alta – og det er trist i en situasjon der man burde jobbet for tettere forhold mellom de to største byene i Finnmark. Ikke minst må det være et stort poeng for Hammerfest sykehus å tilrettelegge bedre for skånsomme reiser for kronisk syke.

Hvis det er noe som har skapt unødig belastning og utrygghet, så er det reise og avstander, med Sennalandet som en stor utfordring. Når Alta nærsykehus tar form, er det på tross av en langvarig og utmattende motstand fra blant annet Hammerfest-politikerne. Mangel på forståelse for at vi reiser bort så mange helsepenger har vært umulig å rokke ved – og etter vår mening burde blant annet helseforetaket benyttet anledningen til å fremme et godt båttilbud med to rotasjoner. Pasientreiser burde sett potensialet for å frigi midler til helsetjenester. I stedet klarer ikke foretaket engang å finne 50.000 kroner for å teste ut om dette har noe for seg, angivelig fordi folk kommer seg til Hammerfest på andre måter.

Dette er nemlig en testperiode, ikke en kontrakt som binder noen til masta.

Etter at Alta kommune gikk inn med 300.000 kroner av totalt 400.000 eksterne kroner som fylkeskommunen trengte for å videreføre prøveperioden ut året, gjensto det usle 100.000 kroner. Både helseforetaket og Hammerfest kommune takket nei til å være med på resten av prøveperioden, til tross for at en slik rute vil kreve tid til innarbeidelse.

Vi nekter å tro at armoden er så stor at summene er poenget. Når man slår av handa til fylkeskommunens initiativ, er det kun en politisk obstruksjon fordi man er redd for både felles arbeidsregion og at dette skal stimulere til bruk av Alta lufthavn. Det er smålig og pinlig – og på lang sikt er det en tabbe for utviklingen av regionen. Å skyve småstedene foran seg for at man ikke ville utvide prøveperioden, står ikke til troende.

Potensialet er naturligvis mye større enn i dag, men da må vi ha byer som framsnakker tilbudet og gjør et ærlig forsøk på å få det til å fungere, inkludert markedsføring og forslag til forbedringer. Her burde man gått sammen for å finne ut om dette er liv laga, ikke kvele det i fødselen.