Så snart høstmørket senker seg over Alta, tiltar mopedungdommens herjinger på og utenfor veisystemet. Dette er en gambling med liv og helse som ikke kan fortsette. Lista fra helga er vondt som et langt år og toppet seg med at en politijurist ble skadet.

Politiet bør naturligvis prioritere denne villkjøringen høyt, men må innse at det er en kamp mot vindmøller når impulsen til ungdommen er å rømme fra lovens lange arm. Det betyr at lensmann Svein Tore Nilsen har helt rett: Foreldrene må være i frontlinja for å påse at utstyret er i orden og at podene fortjener tilliten som trafikant. Hvis ikke, er det bare å sette bremsene på.

Først og fremst fordi foreldrene er så glade i barna sine, at de ikke vil risikere at de dør på veien eller ender opp som drapsmann før livet har startet. Dernest fordi det ikke er ok å holde andre mennesker våken kveld og natt med støyende opptreden.

Det er imidlertid et generelt råd som bør følges for de som skal oppdra unge mennesker i det «motorsamfunnet» vi tross alt lever i: Fornuften må være på plass lenge før de får tilgang på tohjulingen – og her har foreldrene et suverent ansvar for at folkeskikk og respekt for andre mennesker sitter i hjernebarken.

Det finnes dem som i denne situasjonen gjerne minner oss om at kua har vært kalv. Med andre ord: Dagens hensynsløse opptreden har vært der siden «tidenes morgen», noe som dermed rettferdiggjør at ungdommen risikerer eget og andres liv for tredje generasjon på rad.

Logikken er selvfølgelig helt meningsløs. Tvert i mot er det på tide at denne risikosporten opphører, før det kommer flere tragedier i høstmørket. For ikke å snakke om på scooteren om vinteren. Omkostningene har vært for høye i mange år.

Så skal vi naturligvis vokte oss vel for å generalisere. Det er tross alt et lite mindretall som gir blaffen i omverden. I langstrakte Alta er det et stort pluss for mange ungdommer og familier å bruke moped eller motorsykkel for å kunne pleie vennskap og hobbyer. Bor man litt utenfor sentrumsområdet, er det ikke alltid like lett å være så mobil som man ønsker.  Det innebærer imidlertid at man som andre trafikanter respekterer trafikkreglene og har med seg folkevett ut på tur.