Utbyggingen bør være så skånsom og hensynsfull som overhode mulig, men forsyningssikkerhet og fremtidig behov gjør at kraftlinja fra Balsfjord må rangeres som ett av de aller viktigste tiltakene for beredskap og infrastruktur i Finnmark.

For alle som ønsker vekst og utvikling i fylket, er 420 kV-linja tvingende nødvendig for å utløse industriprosjekter som skal finansiere lokale, regionale og nasjonale satsinger i årene som kommer. Det trumfer det meste av viktige hensyn som settes opp mot hverandre – og målsettingen må etterhvert være at Øst-Finnmark blir en del av dette nettet.

Det krever våkne politikere, all den tid Statnett har sine prioriteringer å forholde seg til. Det gjør at man foreløpig har skalert ned prosjektet fra de første skissene og har planer fram til Skaidi.

I går hadde Statnett invitere til en nokså grandios oppstart av utbyggingen på Skillemoen og den omfattende linjeutbyggingen fra Reisa til Alta. Det er da også enorme dimensjoner over prosjektet.  Det er ikke alltid lett å se for seg  master, traseer og trafostasjoner, før de faktisk er på plass i terrenget. Vi tror det blir mange overraskelser. Trafoen som reises på Skillemoen blir en koloss, men plasseres i et område som etterhvert er tenkt for industri. Mer problematisk er det naturligvis at linjene går gjennom et terreng som brukes av både næringsutøvere og betydelige fritidsinteresser. Utbyggingen er ikke nødvendigvis forenlig med imaget og ønsket om uberørt villmark.

Da er det svært viktig med informasjon om både trasevalg og konsekvenser, både for reindrifta, natur og allmenningen som sådan. Vi kommer ikke utenom en viss visuell «støy», slik det også er med vindkraft. Vi må imidletid ta noen valg og i dette tilfellet mener vi torsdagen var en gledelig dag for Finnmark. Det har også Sametinget konkludert med i sine konsultasjoner med statsråden som foretok det første spadestikket i går. Riktignok ble vindmøllene i Kvalsund hestehandlet bort på bakrommet, men det viser at det er bred oppslutning om kraftlinja også på Sametinget. Så skal man selvfølgelig ikke bagatellisere de motkreftene som føler at utbyggingen har sine negative konsekvenser, som for Lakkonjarga reinbeitedistrikt som ber om avbøtende tiltak. Her håper vi at partene kan sette seg ved bordet og finne praktiske løsninger.

Utbyggingen har også sine ringvirkninger, blant annet for bygge- og anleggsbransjen. Statnett gjør nok sine profesjonelle veivalg på helhetlig grunnlag, men vi håper at man i størst mulig grad ser at lokale aktører har  kompetanse og forutsetninger for å være med på jobben.