1. oktober er det slutt for regulær hotelldrift ved Thon Vica i Bossekop. Riktignok videreføres restauranten og konferansebiten, men når rommene låses av, er det mange år med spennende satsing som tar slutt.

Det er i høyeste grad en villet politikk og ènsenter-struktur som gjør at det meste  havner i Alta sentrum. Behovet for puls rundt handlesentrene har styrt planlegging, tiltak og aktiviteter – og for hotellnæringen handler det om kapasitet, volum og belegg i kjølvannet av de beslutninger som er tatt. I sentrum finner vi storstilt handel, attraksjoner, bespisning og kulturelle opplevelser.

Begrepet tresenterstruktur var i praksis konstruert for å roe gemyttene, men det betyr naturligvis ikke at det er umulig å tjene penger utenfor Alta sentrum. Det er et spørsmål om hva man skal selge og evnen til å tilpasse seg omgivelsene. Det siste fortrinnet er mangel på parkeringsavgifter og vi trenger naturligvis bydeler for nye leilighetskomplekser, ikke minst langs sjøsiden der mange mener at byen burde vært plassert i sin tid. Boliger gir nye kunder og forsåvidt nye muligheter for blant annet Bossekop. Markedsteoriene har en tendens til å slå inn til slutt.

Det er mange år siden utleie og anspor til hotelldrift så dagens lys i Bossekop.

La Recherche-ekspedisjonen etablerte i 1838 et mindre observatorium for nordlys og magnetisme i bygda, hos legendariske Madam Clerk på Bossekop Gård. I moderne tid har det vært mange hyggelig satsinger, som turisthotellet som ble til Verthuset eldresenter, Nordlys hotell og ikke minst Vica, der den spennende og autentiske satsingen til ekteparet Rydningen blomstret i mange år.

Til og med hotellkongen Olav Thon ble sjarmert – og det kulminerer nå med at ledelsen gjør sine forståelige valg. Koselige rom utenfor bysentra er nærmest for en digresjon å regne, spesielt hvis ikke prisene reduseres merkbart, eller at man har andre fortrinn innenfor restaurant og service.

Altafjord Gjestegaard er tilbake i Bossekop med sine ti rom, men bygger også sin filosofi på pleie, serice og mat. Da skader det ikke med usikten over fjorden – i et område der vi etterhvert vil se at et berg av leiligheter vil reise seg i nærheten. I det opprinnelige Bossekop vil over 100 leiligheter bygges i det gamle spedisjonsområdet, så det gjelder innfinne seg med at ting forandrer seg. Så skal det sies at det heller ikke er enkelt å konkurrere med «de store» i selve sentrum, noe Park hotell tok konsekvensen av. På østkanten ble det også gjort et sprekt forsøk i Saga, men det er enklere sagt enn gjort i en moderne «kjedeverden».

Det er flott med bypuls, men vi håper at det skal være mulig å satse på andre og spennende konsepter, slik vi ser det i Gargia, Sorrisniva, Kvenvikmoen, Viking Silju, Ongajok og flere andre steder. Da er kanskje samarbeid mellom de store hotellene og eksotiske tilbud i omegnen som er den beste løsningen.