Kveldsskolen ved Alta videregående skole har gjennom 40 år fungert som en redningsplanke for unge mennesker, som av en eller annen grunn ikke har sikret seg generell studiekompetanse.

Å trekke opp stigen for unge voksne som har mistet ungdomsretten blir en kostbar affære for både samfunnet og den enkelte. Vi tror det finnes nok av sannhetsvitner på at dette tilbudet har hjulpet mange inn på arbeidsmarkedet og hentet folk ute av en ond sirkel, der både NAV og hjelpeapparatet ofte har vært alternativet.

Det er trist og uforståelig at administrasjonen i fylkeskommunen vil inndra voksenopplæringsmidler som fungerer så godt for de som ramler mellom to stoler. Når opplæringssjef Lisbeth Sandtrøen mener det er snillisme som har opprettholdt tilbudet, har man begravd nesetippen i regelrytteri, i stedet for å forholde seg til virkelighetens verden. Den viser at opptil 90 elever har dratt nytte av et lavterskeltilbud som betyr ekstremt mye. Det er riktig at antallet som tar i bruk voksenretten faller, men det kan ha tett sammenheng med at mange fanges opp før de fyller 25. Takket være OPUS og kveldsskolen.

Vi tror også Finnmark fylkeskommune bør være mest opptatt av å gjøre noe med  den nasjonale bunnoteringen på gjennomføringen av videregående skoler. Hvert år blir det 2-300 nye drop-outs i fylket. Da er det ikke nok med honnørord og ekskursjoner til Toronto. Vi må ta i bruk virkemidler som faktisk viser seg å fungere. En million til dette voksenopplæringstilbudet er vel anvendte penger – og en henvisning til klasseressurser i Honningvåg blir dessverre bare ordgyteri. I praksis er det ikke noe alternativ, og det vet naturligvis administrasjonen i Vadsø utmerket godt.

Vi synes også det er besynderlig at politikerne lar seg parkere så ettertrykkelig på gangen i denne saken, slik at adminsitrasjonen har sett sitt snitt til å hente fram paragrafene som skal til for å kvele tilbudet for de som mangler formelle rettigheter. 8. juni vedtok fylkestinget at tilbudet skulle opprettholdes, riktignok ved å delegere saken til hovedutvalget for kompetanse. Deretter må det ha blitt en solid sommerferie på skolepolitikerne – og hovedutvalgsleder Johnny Ingebrigtsen har ikke funnet anledning til å knesette fylkestingets ordre før nå i oktober.  Det står ikke i stil til alvoret en nedleggelse innebærer for flere titalls unge voksne, som ser sin mulighet til å sikre seg en inngang til arbeid og høyere utdanning ved hjelp av studiekompetanse. Alternativet kan raskt bli utenforskap.

Vi håper fylkespolitikerne plasserer skapet i denne saken. Det er slett ikke for sent, ettersom inntaket ikke er en del av det ordinære opptaket på videregående skole og at kveldskursene kan innledes når det tilrettelegges for det. Så «snill» bør faktisk fylkeskommunen være.