I løpet av de nærmeste årene vil det ventelig bli lyst ut offentlige byggeoppdrag for over tre milliarder kroner. De skal ferdigstilles innen 2020 og kan gi tidenes omsetning for lokale bedrifter i alle ender av byggeprosessen. Vi tar det for gitt at lokale arkitekter og konsulenter vil sikres store oppdrag, selv om også disse tildeles etter konkurranse. Nøkkelen til store lokale ringvirkninger blir imidlertid om de lokale bygningsentreprenørene kommer ut med oppdrag, og i neste omgang kan hente inn lokale underentreprenører for tekniske fag.

Derfor stiller vi oss i køen av de som nå applauderer Sykehusbygg, helseforetakenes utbyggingsselskap, som har valgt å gå vekk fra delt totalentreprise for Alta Nærsykehus. Med en oppdeling i én totalentreprenør for bygg og én for tekniske fag, ville i praksis lokale rør- , elektro og vvs-bedrifter vært sjanseløse på jobb i byggefasen av nærsykehuset. Ingen av de tekniske entreprenørene har erfaring, og da heller ikke kompetanse, som teknisk totalentreprenør. Ballen ville derfor blitt spilt direkte til store nasjonale aktører som har spesialisert seg som teknisk totalentreprenør og utbyggingmodell som er langt mer vanlig i sør.

Bekreftelsen fra Sykehusbygg om at de nå har snudd og jobber mot én entreprisemodell med  totalentreprenør, gir gode muligheter for lokal gevinst. Vi så det da fylkeskommunen utlyste utbyggingen av Alta videregående skole som totalentreprise, for en kontrakt med verdi på 200 millioner kroner. Det er en utbygging som går på skinner, og hvor totalentreprenør Harald Nilsen AS har satt sammen et 100 prosent lokalt lag av underentreprenører hvor elektro, rør, vvs, maskin og konsulenttjenester inngår. Situasjonen er den samme for totalprosjektet Finnmarkshallen,  med et hundre prosent lokalt team som driver fram prosjektet. Rett nok blir kontrakten for Alta nærsykehus ventelig opp mot 350 millioner kroner, men Altaposten tror på signalene om at et slikt oppdrag er fullt overkommelig for flere lokale byggeentreprenører. Det både når det gjelder kapasitet, kompetanse og økonomiske muskler.

I bransjen ventes det spent på hvordan Statnett vil legge opp konkurransen for sine to planlagte stasjoner på Skillemo og Skaidi. Dette er gigantoppdrag, og ikke minst stasjonen på Skillemo vil ha en størrelse som skiller seg ut fra det som er bygd for strekningen Ofoten - Balsfjord. Stasjonen i Alta vil legge beslag på utrolige 100 mål og ingen vil bli overrasket om prisen bryter milliardgrensen. Vi mener samfunnsansvaret til Statnett tilsier at statsselskapet bør dele opp anbudet i flere deler, slik at det blir håndterlig for lokale anbydere.

Når Altaposten bruker spaltene på å belyse ringvirkninger og hvordan de gigantiske kontraktene utformes, er det fordi vi av erfaring vet at konkurransene ofte legges opp på de stores premisser, og at at lokalt næringsliv i praksis skvises. Utbyggingen av Nye Kirkenes sykehus er et slikt eksempel. Her vant et stort tysk selskap konkurransen og modulbygger sykehuset i Tyskland. Ringvirkningene forsvinner dermed ikke bare ut av Finnmark, men også ut av landet.