Nå finnes det ingen etterforskningsmessig avklaring på hva som forårsaket dødsulykken ved Midtstua, men appellen fra yrkessjåførene om forholdene på Riksvei 93 bør i høyeste grad tas på alvor. Det trengs en helhetlig vurdering av veien mellom Alta og Kautokeino, med sikte på en omfattende oppgradering, i tråd med trafikkøkningen her.

Forrige ukes tragedie, der en svensk sjåfør omkom, er på mange måter en varslet ulykke for de mange som trafikkerer strekningen. De såkalte s-svingene er sikkert godt kjent for lokale sjåfører, men tungtrafikken har økt voldsomt fra finskegrensa til Alta, så disse svingene er blant risikopunktene mange har advart mot langs traseen. Like nord for Suolovuompi har vi også en sving som har forårsaket dødsulykke – og vi har mange ganger vært bekymret for hva som kan skje i Storgjerdet ved Salkobekken. Antallet kjøretøy som har havnet i grøfta her er ekstremt.

Vi glemmer heller ikke det faktum at svært mange vogntog har havnet utenfor veibanen de siste årene. Sist vinter toppet det seg og Altaposten hadde utallige bilder som dokumentasjon. Selv om mange sjåfører er obs på forholdene, er det små marginer mellom en dødsulykke og en tur i grøfta. Det er store krefter i sving og forrige uke måtte søppelbilen ut av veibanen i det som kunne blitt en svært alvorlig ulykke ved Pikefossen. Vi tar også med oss forholdene gjennom Eiby, der bekymringene har vært stor i mange tiår. Årsdøgntrafikken har steget kolossalt, så det er ikke uten grunn av befolkningen lever under konstant frykt for at noe skal skje.

Nå er vi klar over at mye er på gang, både i forhold til Storgjerdet og Kløfta. Det er veldig bra at det igangsettes et arbeid, men vi mener Statens vegvesen bør løfte hele strekningen inn i planverket. Rassikring i Kløfta er vel og bra og bør følges opp i NTP, men vi mener dette prosjektet bør ses i sammenheng med hele riksveiens beskaffenhet, så er det mulig å utrede hva som haster mest. Akkurat nå er det ikke vanskelig å forstå at yrkessjåførene er trist og uroet over det som har skjedd. Da er det prisverdig at man løfter debatten for å unngå at tragedien gjentar seg.