Det er fullt mulig å hevde seg på både nasjonal og internasjonal arena, bare viljen og selvtilliten er på plass. Da kan også lokalt næringsliv være med når landemerket Tana bru skal bygges.

Altaposten kunne før helga fortelle at HAK entreprenører i Alta lar seg friste av å være med på anbudsrunden om prosjektet til 578 millioner kroner, en 260 meter lang bru som er en krevende oppgave i lokal målestokk. HAK har imidlertid imponert de fleste, spesielt da de sikret seg Bøkfjordbrua sammen med en tysk samarbeidspartner. Den «lille» aktøren i nord måtte til og med gjennom ankebehandling, fordi gigantene synes dennee plagsomme smårollingen ikke hadde rett kompetanse.

Til høsten kan vi få et spektakulært syn når denne brua skal fraktes og settes på plass i Bøkfjorden, et samarbeid over landegrensene som bør være en inspirasjon for flere. Og nettopp samarbeid er nøkkelen for å kunne hevde seg når større prosjekter skal realiseres. Alta-entreprenørene som har skaffet seg et lokalt brohode i Kirkenes har tenkt det samme for å kunne matche internasjonal konkurranse – og vi gjentar gjerne fornuften i å dele opp oppdragene for å gjøre lokale konkurransedyktige.

Tana bru er både prismessig og volummessig et lang større oppdrag enn i Bøkfjorden – og det vil være et flott signal at HAK kaster seg inn i kampen mot gigantene, gjerne i samarbeid med andre. Vi tror næringslivet i Finnmark vil score stort på å skape en kultur for samarbeid, der man lykkes med fellesprosjekter som gir uttelling for alle parter. I tillegg tror vi at lokale entreprenører i større grad velger lokale underentreprenører, både på grunn av kjennskap og gode erfaringer.

Kaare Ramberg i Statens vegvesen har et stort poeng når han ser at flere finnmarksbedrifter snuser på denne type oppdrag: Det skaper konkurranse og mulighet for offentlige innsparinger når flere deltar. Lokale bedrifter har nærhet og beredskap, og kan ta steg for steg kompetansemessig for å måle muskler med de store, enten det er ingeniører eller selve «arbeidsmaurene» som lander byggeprosjektet.