Regnskapstallene som tikker inn på vårparten viser at bygge- og anleggsbransjen i Alta gjør det eksepsjonelt godt. Ikke nok med det; starten på 2016 er omtrent like gullkantet som 2015.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viste nylig at handelsnæringen i Alta hadde betydelig vekst og hele 36 prosent av markedet i Finnmark, med byggematerialer og motorbransjen som viktige drivere for omsetning og lønnsomhet. Disse tingene henger naturligvis sammen. Tjener bedriftene gode penger, får det betydning for utbytte, bonuser, lønnsnivå og ikke minst generell kjøpekraft – og her blir det vinnere i begge ender av næringskjeden. Det aller beste er at store deler av overskuddet pløyes tilbake i nye satsinger og virksomheter.

Det er en bekreftelse på at det jobbes ualminnelig godt blant Alta-entreprenørene og at ingen har intensjoner om å hvile på laurbærene. Konkurransen virker skjerpende, både i lokalmarkedet og i andre deler av Finnmark og Nord-Norge. Der er det gjerne stedlige firmaer som får kjenne på musklene til Altas ekspansive bygge- og anleggsbransje. I dette perspektivet synes vi det er interessant og spennende at flere aktører i Alta inngår samarbeid med lokale entreprenører i Øst-Finnmark, som har behov for drahjelp når eksempelvis utenlandske aktører melder seg på. Vi tar ikke til orde for proteksjonisme, men det er naturligvis et poeng at finnmarksbedrifter er konkurransedyktige på ulike felter og nivåer.

Da synes vi det er forbilledlig at man også i denne bransjen leter etter muligheter for å stykke opp de aller «feiteste» beinene, som eksempelvis omsorgssenteret i Alta som kan bli et milliardprosjekt. Oppslittingen av E6 vest for Alta ga maskinentreprenørene muligheten til å kjempe om flere parseller, enten på egen kjøl eller som underentreprenører for eksempelvis Istak og LNS. «Klyngen» Anlegg Nord har også vist seg å være en særdeles fornuftig organisasjonsform for å kunne dimensjonere for flere store oppdrag samtidig. Vi registrerer også at samarbeidsånden gjør at man gjerne henter inn gode kolleger når det blir en kapasitetsøkning. Det er smart og fornuftig – og betyr at det er fullt mulig med konkurranse og samarbeid parallelt. Det gir en langsiktig trygghet når det skal investeres i nye maskiner.

I byggebransjen er det akkurat nå gullkantede tider på grunn av stor oppdragsmengde, og inntrykket er at mange utvider horisonten både når det gjelder kompetanse og evnen til å ta oppdrag utenfor Altas grenser. Her har man vært tilpasningsdyktig i mange år, noe som betaler seg på sikt. Allerede da Statoil skulle bygge sitt administrasjonsbygg for Snehvit,  gjorde man et forsøk på å samle kreftene. Det kan tenkes at det byr seg nye muligheter innenfor både olje og gass, bergverk og havbruk – og viser at industriell virksomhet er en viktig katalysator for entreprenører, leverandører og den store underskogen av håndverkere og service-funksjoner.