Politikerne i Alta tar seg en etterlengtet ferie som lokale folkevalgte. Møtene starter ikke før i august, og et par måneder uten direkte konfrontasjoner kan både hovedpersonene selv, media og innbyggerne ha godt av. Kommunestyret har mistet målet med å være folkevalgt ut av syne; i stedet for å være på jakt etter konstruktive og gode løsninger til det beste for Alta-samfunnet har taktikken blitt det viktigste. Foreløpig er det vanskelig å peke ut konkrete prosjekt som har møtt veggen fordi politikerne har kjempet mot hverandre i stedet for realisering og løsning. Men miljøet er gjennomgående fylt av mistillit og mistenksomhet til hverandre, og det er et dårlig grunnlag for å bygge en felles front for å få løst Alta-samfunnet utfordringer.

Siste kommunestyre ble en lang øvelse i politisk taktikkeri. Periodevis opphetet stemning og et kommunestyre som manglet den ro og verdighet som man må kunne forvente. Det går ikke bare på forholdet mellom partier, men også en mistenkeliggjøring av enkeltpersoner.

Under budsjettreguleringen var det tilløp til kaos. Posisjonspartiene ble utfordret på inhabilitet hos jokeren fra høstens valg, Ellinor Nilsen. Hun er valgt inn for Frp, men møter som uavhengig og støttespiller for opposisjonen. Vara for Nilsen hentes fra Frp. Nilsen er styreleder for Stifelsens Utleieboliger som skulle få tilbakeført penger fra Alta kommune, en operasjon som alle var enige om. Opposisjonen ville av naturlige årsaker ha henne inhabil i hele budsjettsaken. Mottrekket var at punktet som omhandlet stiftelsen ble dratt ut og behandlet særskilt.  Inhabiliteten her gjorde at flertallet skiftet fra rødt til blått, men fikk ingen konsekvenser for resten av budsjettbehandlingen.

Fra første minutt, da sakslista ble satt, til budsjettdrøftelsene ble avsluttet, ble møteledelsen til ordfører Monica Nielsen satt på en prøve. Det ble et spill og motspill rundt flertallet som skiftet med en stemmes overvekt. Formaliteter ble satt opp mot realiteter. I forrige periode ga vi ros til daværende Høyre-ordfører Laila Davidsen for møteledelse og ryddighet. I et særdeles vanskelig klima synes vi nåværende ordfører Monica Nielsen har fulgt opp. Men lett kan det ikke ha vært. Kommunestyret har vært preget av spillet.  Det kunne endt med en rød ordfører som hadde styrt etter et blått budsjett ut året. I stedet måtte opposisjonen nøye seg med en liten seier:  Et vedtak som kan gi ny fart i jobben med å få tak over hodet til bostedsløse, og at andre aktører kan bli invitert til å gjøre jobben på bekostning av stiftelsen. For øvrig et forslag som ordførerpartiene stemte ned i desember.

Det hele toppet seg med kameraderibeskyldninger retter mot Ole Steinar Østlyngen (Ap). Skjenkesaken til virksomheten som drives fra hans Alfa-lokaler i sentrum fikk god glid. Til tross for insinuasjonene om kameraderi og forskjellsbehandling var det kun fem representanter som ville sende den tilbake til hovedutvalget, som ville vært normal saksgang. Et stort flertall var enig i vurderingene om ekstraordinær behandling.