Alta kommune har en velfungerende flyktningtjeneste som har håndtert økte utfordringer og økt press på en god måte, men vi mener det er ekstremt viktig å beholde de eksterne kreftene og miljøene som jobber for integrering.

Ett åpenbart eksempel er Sisa som de siste ti årene har gjort en formidabel jobb for både flyktninger og andre grupper i Alta-samfunnet. Et annet eksempel er Alta menighet som nå går sammen med både sponsorer og andre for å ta vare på medmennesker i en vanskelig situasjon. Fra før har de fått igang Hjerterom og ungdomstilbudet Kom.inn, initiativ som viser at mange bryr seg.

Alta lager nå en flyktningplan som kan peke ut helheten i hvordan man skal håndtere utfordringen, slik vi så det sist høst da det plutselig åpnet seg et smutthull ved Storskog. Denne type migrasjon øker i resten av verden og det er vanskelig å se for seg at Finnmark ikke vil merke dette. For Alta kommune er det viktig å være godt forberedt, ikke minst innenfor offentlige tjenester som skole, helse og omsorg.

Fremskrivningen til Statistisk Sentralbyrå viser at antall innvandrere i Norge vil øke fra dagens 700.000 til 1,7 millioner i 2060. Det er en økning på en million. Dette er naturligvis usikre anslag, men mest sannsynligvis vil mange land og kulturer være mer sammensatt enn i dag. Det er mulig å lukke øynene for hvilke utfordringer dette skaper, eller man kan satse på et apparat som tenker tilrettelegging og integrering – det vil si mobilisere positivt for at et fargerikt fellesskap blir en berikelse. Å bygge fiendebilder basert på fremmedfrykt er en dårlig løsning, selv om det er fullt lov å mene at Norge skal ha en streng, men rettferdig asylpolitikk.

Kultursenteret Sisa har vært inne på et viktig spor gjennom disse ti årene, nemlig det å se den enkelte som en ressurs for lokalsamfunnet. I alt for mange sammenhenger problematiseres kulturforskjeller, i stedet for å faktisk jobbe for å skape gjensidig forståelse. Ofte skal det ikke mer enn å legge godviljen til for å skape fellesarenaer som fungerer.

Alta kommune bruker penger på eksterne tjenester, også når det gjelder integrering. Det er bra. Vi tror egne krefter og eksterne entusiaster er en bra kombinasjon.