Når en nei-bølge skyller over landet, kan du være temmelig sikker på at Senterpartiet surfer på toppen.

Fram mot stortingsvalget i 2017 er det ikke sikkert partiet trenger EU-spøkelset for å piske inn stemmer. Det er nok å skremme med kommunesammenslåing. Hvis regjeringens neste trekk er å stryke tvangstrøya før bruk, for å redusere antall kommuner i tråd med stortingsflertallets ønske, ligger det i kortene at Senterpartiet igjen blir en maktfaktor i norsk politikk.

I de fleste kommuner har befolkningen og dermed velgerne sagt et resolutt nei til å slå sammen sin kommune – og budskapet fra Jan Tore Sanner og rikspolitikerne har simpelthen ikke nådd frem. Eller falt i smak.

Spørsmålet blir hvordan dette håndteres av Fylkesmannen som har fått oppdraget, eventuelt om det kommer en politisk ekstraomgang. Når gulrøttene har blitt avvist eller dårlig synliggjort, kan det komme en noe bedre tilberedt pakke på bordet. Vi har ingen tro på at Stortinget stanser prosjektet med dette, simpelthen fordi sentraliseringen fortsetter uavhengig av kommunegrensene. Det betyr at det vil bli ekstremt vanskelig å opprettholde velferdstilbudet i mange småkommuner de neste tiårene.

Senterpartiet blir vinneren når skruen strammes. Lokalt lå Alta Senterparti lenge brakk, men klarte med nød og neppe å kare seg inn i kommunestyret sist høst. Dette er imidlertid partiet som vil score stort på at folk i distriktene får en snikende følelse av overkjøring – og da kan stortingsvalget bli mer interessant enn mange tror for småpartiene.

Noen vil hevde at det handler om sunt bondevett fra periferien som slår inn og hindrer storstilt sentralisering i kommunereformen, mens andre betrakter Senterpartiet som en gedigen konservativ bremsekloss som sperrer for helt nødvendige endringer.

Folk flest liker ikke endringer, noe Senterpartiet i Loppa vet å benytte seg av. Den ihuga sammenslåingsmotstanderen Fabrice Caline i Loppa Sp kunne i går fastslå at han er glad i Loppa, med det som kan betraktes som en underforstått antydning om at de som ønsker sammenslåing vil «selge» Loppa. Saken svulmer over av følelser og da er det lett å forstå at mange er redd for sammenslåing og de konsekvensene dette kan ha for lokalsamfunnet de er så glad i.

Småpartiene Venstre og KrF holder regjeringen i ørene i mange saker. Noen ganger er det en fordel, andre ganger sperrer det for Stortingets egentlige vilje. Sånn vil det også være for Arbeiderpartiet hvis de overtar makta, for eksempel med Senterpartiet og SV som støtteparti. Regionaliseringstanken havnet på vent i åtte år sist – så Senterpartiets løft på meningsmålingene har stor reell betydning for den politikken som utøves. Enten man vil det, eller ikke...