Med Findus som agn kan det ligge tilrette for innstramming av den såkalte tilbudsplikten på råstoff. Uten krav om levering av fisk til industrianleggene i nord, ender vi opp med at torsk fra frysetrålerne sendes tur/retur Kina.

Da er det positivt at det børstes støv av det eneste tiltaket som hjelper, nemlig å sette makt bak kravene. Kall det gjerne leveringsplikt eller tvangstrøye, det essensielle er at råstoffene vi har utenfor stuevinduet rent faktisk skaper verdier og aktivitet i lokalsamfunnene langs kysten. Det er et spørsmål om å være eller ikke være. Skal vi være så velfødd at vi ikke engang kan betjene verdens beste råstoff i førstelinje?

Etter vår mening har intensjonen hele tiden vært at store aktører skal ta et samfunnsansvar gjennom leveringsplikt, uansett hvor lange og omfattende bortforklaringene har blitt. Da Røkke slapp enkelt til for ti år siden, var det ingen tvil om at planen var å skape aktivitet, for eksempel i Vardø og Mehamn. Det var ikke ment som skuebrød for å kontrollere enda flere kvoter eller øke marginene ytterligere for private selskaper. Fiskeriene må være lønnsomme, men basert på en forståelse av at dette er fellesverdier som vi ønsker å utnytte for flest mulig – ikke minst for de distiktssamfunnene som har bygd opp næringen med solid forvaltning.

I går kunne statssekretær Ronny Berg (Frp) forsikre både Findus og kysten om at departementet akter å følge regelverket. Til punkt og prikke. Vi håper de er faste i klypa. Løftene blir null verdt hvis man ikke klarer å følge opp dette, båt for båt og tråler for tråler.

Rent historisk har Frp vært tilhenger av pur markedsliberalisme, også innenfor fiskeriene, men vi er glade for at Frp-departementet nå er glassklar i dette spørsmålet. I så stor grad at både Ap-veteran Roger Hansen og Ap-ordfører Trond Einar Olaussen deltok på gårsdagens pressekonferanse i Alta, uten pustebesvær.

Gårsdagens forsikring kan sikkert oppfattes som en innrømmelse etter fiskeriminister Per Sandbergs tiltredelseserklæring, men vi gleder oss først og fremst over at de nordnorske fylkeslagene i samme parti får gjennomslag for en innstramming. Partipolitisk er det få partier med makt som har klart å følge opp regelverkets intensjon, enten vi ser til høyre eller venstre. Nå blir det opp til Frp å gjøre skeptiske tips til skamme.

Vi tror etableringen av Findus i Mehamn vil være et godt utstillingsvindu for fiskeripolitikk fram mot valget i 2017 – og vi håper alle partiene slutter opp om denne målsettingen.

Stemmefisket er imidlertid av sekundær betydning. Vi håper regjeringen tar dette på stort alvor i fortsettelsen og bruker energi på å støtte kampen til sårbare fiskerisamfunn. Det kan gi litt færre, kortsiktige klappsalver i rederikretser, men vi er av den oppfatning at levende lokalsamfunn i nord er viktigere i det lange løp.